Wiadomości z kategorii: Profilaktyka
Kardiolog: jeśli nic nie zmienimy, nasze dzieci i wnuki będą żyły krócej!
Badania naukowe potwierdzają: przez epidemię schorzeń cywilizacyjnych skraca się oczekiwana długość życia. Główni winowajcy to: siedzący tryb życia, niezdrowa dieta oraz używki. Z przerażającymi prognozami można i warto walczyć. Skutecznie pomoże zmiana codziennych nawyków – przekonuje kardiolog prof. Ewa Straburzyńska-Migaj i radzi co zrobić, by chronić życie swoje, naszych dzieci i wnuków.
Nutrigenomika i jej znaczenie w odżywianiu
Od kilku lat nutrigenomika rozwija się coraz intensywniej. Czy ta nowoczesna gałąź nauki może mieć kluczowy wpływ na sposób naszego odżywiania?
Podwyższony poziom cholesterolu a zaburzenia erekcji: co łączy te problemy?
Podwyższony poziom cholesterolu powszechnie kojarzony jest ze zwiększonym ryzykiem m.in. schorzeń sercowo-naczyniowych. Problem ten ogólnie stwarza znaczne zagrożenie dla zdrowia człowieka – choć rzadko się o tym mówi, to nadmiar cholesterolu w organizmie może prowadzić również i do zaburzeń erekcji. Jaki jest związek pomiędzy podwyższonym poziomem cholesterolu a zdolnością do uzyskania przez mężczyzn wzwodu?
Dieta w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych
Choroby dotykające układu krążenia zaliczane są do cywilizacyjnych – dotyczących dużego odsetka ludności. Wiążą się nie tylko z dużą zachorowalnością, ale także wysoką śmiertelnością, dlatego tak ważne jest, by w odpowiedni sposób im zapobiegać.
- Reklama
Jaka powinna być czynność serca podczas wysiłku?
W dobie powszechnie dostępnych przeróżnych urządzeń elektronicznych pomiar czynności serca podczas wysiłku nie jest szczególnie trudny. Czy warto jednak monitorować ten parametr? Jak najbardziej tak – dzięki temu przede wszystkim możliwe jest podejmowanie się aktywności o takiej intensywności, która będzie zwyczajnie bezpieczna dla naszego zdrowia. Jaka jednak powinna być czynność serca podczas wysiłku fizycznego? Tutaj jednej, uniwersalnej odpowiedzi po prostu nie ma – zależne jest to bowiem zarówno od wieku, jak i od ogólnego stanu zdrowia.
Dieta a leki przeciwkrzepliwe: na co należy zwrócić uwagę?
Pacjentów, którzy przez zwiększoną tendencję do nadkrzepliwości krwi zmuszeni są stosować leki przeciwkrzepliwe, uczula się m.in. na to, by nie pozostawali oni przez zbyt długi czas w jednej pozycji oraz by nie palili oni papierosów. Istotna u takich osób jest jednak i odpowiednia dieta – wtedy bowiem, gdy człowiek zażywa leki przeciwkrzepliwe z grupy antagonistów witaminy K, powinien on zwracać uwagę na ilość tej witaminy w swojej diecie i czasami zrezygnować ze spożywania niektórych produktów.
Małżeństwo może zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia
Małżeństwo oceniane bywa różnie – jedni uważają je za zbędną formalność, inni z kolei nie wyobrażają sobie życia bez wstąpienia w związek małżeński. Zdania na temat małżeństwa bywają naprawdę rozmaite, okazuje się jednak, że ten typ związku może mieć… korzystny wpływ na zdrowie serca. Analizy dotyczące stanu cywilnego i ryzyka chorób kardiologicznych prowadzili uczeni z Wielkiej Brytanii.
Dziś startuje kampania „Zadbaj o serce”
Już dziś w dzienniku Rzeczpospolita startuje kampania prasowo-internetowa „Zadbaj o serce” z ramienia wydawnictwa Medical Media Solutions. Zostaliśmy partnerem projektu, do którego lektury Was zachęcamy.
5 prostych sposobów na zmniejszenie ryzyka zawału serca u kobiet
Istnieje stereotyp, zgodnie z którym na zawał serca zapadają głównie mężczyźni. Nic bardziej mylnego! Kobiety także są narażone na to śmiertelnie groźne zaburzenie akcji serca, co więcej, często daje ono nietypowe objawy i o wiele częściej niż w wypadku mężczyzn kończy się zgonem. Oczywiście nie da się całkowicie wyeliminować ryzyka, ale przyjęcie określonej postawy i nawyków może je zminimalizować.
Wyższe ryzyko otępienia u pacjentów z migotaniem przedsionków leczonych warfaryną
Zarówno ryzyko migotania przedsionków jak i rozwinięcia objawów otępienia rosną z wiekiem. Najczęściej stosowanym lekiem przeciwkrzepliwym jest warfaryna. Zapobiega ona powstawaniu materiału zatorowego w przedsionku bijącego niemiarowo serca. Według niedawno opublikowanego badania amerykańskich naukowców, ryzyko wszystkich rodzajów otępienia jest wyższe u pacjentów z migotaniem przedsionków leczonych warfaryną niż u pacjentów leczonych preparatem z innych powodów.
- Reklama
Dlaczego warto regularnie badać lipidogram i poziom glukozy we krwi?
Miażdżyca, cukrzyca, nadciśnienie, niedokrwistość serca to choroby na które zapada coraz więcej Polaków. Siedzący tryb życia, zła dieta czy stres mogą prowadzić do poważnych chorób, których konsekwence bywają niezwykle groźne, prowadząc niekiedy do udaru mózgu czy śmierci. Jak się przed nimi uchronić? Czy warto postawić na profilaktykę?
Prozdrowotne właściwości szarłatu
Szarłat nazwany w Polsce amarantusem, zbożem XXI wieku, pochodzi z Ameryki Południowej. Znany jest od 4000 lat p.n.e. Rozpowszechniony jest na całym świecie. W Polsce najbardziej popularny jest Amaranthus cruentus. Amarantus podobnie jak ryż biały, brązowy, kukurydza, gryka, jęczmień, proso zaliczany jest do zbóż bezglutenowych, które polecane są osobom z celiakią oraz nietolerancją glutenu.
Selen-obrońca serca
Selen jest pierwiastkiem śladowym, zapewniającym prawidłowe funkcjonowanie organizmu, którego niedobór prowadzi do zaburzenia homeostazy.
Czy można zredukować ryzyko zawału serca?
Zawał serca jest problemem nie tylko osób starszych, ale także młodych. Każdy z nas może zredukować ryzyko zawału. Wystarczą tylko chęci i regularne wizyty u kardiologa.
Potas, magnez, wapń mikropierwiastki poprawiające funkcjonowanie układu krążenia
Na zachowanie homeostazy układu sercowo-naczyniowego wpływają składniki mineralne: potas, magnez, wapń.
Masa ciała, a choroby układu krążenia
Według Głównego Urzędu Statystycznego, w raporcie o rozwoju demograficznym Polski do 2014 roku umieralność z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego zmniejszyła się. Pomimo to w 2013 roku spowodowały one 46% wszystkich zgonów. Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne podaje, że nieprawidłowa masa ciała jest jednym z czynników ryzyka chorób układu krążenia
Awokado, a poziom cholesterolu
Awokado, smaczliwka wywodzi się z Ameryki Środkowej. Owoce są cennym źródłem min.: witaminy B2, B6, E, C oraz potasu. Ze względu na zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych wpływają na poziom cholesterolu
Błonnik rozpuszczalny - dlaczego jest tak ważny?
Włókno pokarmowe jest węglowodanem złożonym. Błonnik podzieli się na rozpuszczalny w wodzie (pektyny, gumy, śluzy roślinne, niektóre hemicelulozy) oraz nie rozpuszczalny w wodzie (celuloza, niektóre hemicelulozy, ligniny).
Betaina i betacyjany na poprawę krążenia
Betaina i betacyjany należą do bioaktywnych, organicznych związków chemicznych. W dużej ilości występują w burakach ćwikłowych. Odpowiadają za czerwono-fioletową barwę warzyw.
Mleczne produkty fermentowane, a poziom cholesterolu
Fermentowane produkty mleczne są źródłem składników pokarmowych o wysokiej wartości odżywczej. Wyróżniają się zawartością białka o wysokiej wartości biologicznej, zbilansowanym składzie aminokwasowym. Stanowią źródło łatwo przyswajalnego: wapnia, potasu i fosforu. Wpływają również na prawidłową gospodarkę lipidową.