Potas, magnez, wapń mikropierwiastki poprawiające funkcjonowanie układu krążenia

Na zachowanie homeostazy układu sercowo-naczyniowego wpływają składniki mineralne: potas, magnez, wapń.
Potas-obniża ciśnienie tętnicze krwi, poprzez zmniejszenie naczyniowego oporu obwodowego, stymulowanie aktywności pompy sodowo-potasowej, zwiększenie wydalania sodu. Źródła potasu w diecie: pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, warzywa, owoce.
Magnez- zapobiega arytmii, jest niezbędny do przyswajania potasu, obniża ciśnienie tętnicze, zapobiega powstawaniu zakrzepów. Bogatym źródłem magnezu są m.in.: pestki dyni, otręby pszenne, orzechy, kasza gryczana, nasiona roślin strączkowych, kakao.
Wapń- zapewnia prawidłową pracę mięśni i serca, uczestniczy w mechanizmie krzepnięcia krwi, zalecana podaż wapnia zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia. Źródłem wapnia w diecie są głównie mleko i produkty mleczne.
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- 1. Jarosz M., Respondek W.: Nadciśnienie tętnicze. Porady lekarzy i dietetyków. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006.
2. Ciborowska H., Rudnicka A. : Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.