Zaloguj
Reklama

Potas, magnez, wapń mikropierwiastki poprawiające funkcjonowanie układu krążenia

Autorzy: Monika Toczek-dietetyk
Wizyta u dietetyka
Fot. medforum
Wizyta u dietetyka
(2)

Na zachowanie homeostazy układu sercowo-naczyniowego wpływają składniki mineralne: potas, magnez, wapń.

Reklama

Potas-obniża ciśnienie tętnicze krwi, poprzez zmniejszenie naczyniowego oporu obwodowego, stymulowanie aktywności pompy sodowo-potasowej, zwiększenie wydalania sodu. Źródła potasu w diecie: pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, warzywa, owoce.

Magnez- zapobiega arytmii, jest niezbędny do przyswajania potasu, obniża ciśnienie tętnicze, zapobiega powstawaniu zakrzepów. Bogatym źródłem magnezu są m.in.: pestki dyni, otręby pszenne, orzechy, kasza gryczana, nasiona roślin strączkowych, kakao.

Wapń- zapewnia prawidłową pracę mięśni i serca, uczestniczy w mechanizmie krzepnięcia krwi, zalecana podaż wapnia zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia. Źródłem wapnia w diecie są głównie mleko i produkty mleczne.

Piśmiennictwo

Źródło tekstu:

  • 1. Jarosz M., Respondek W.: Nadciśnienie tętnicze. Porady lekarzy i dietetyków. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006.
    2. Ciborowska H., Rudnicka A. : Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.

Reklama
(2)
Komentarze