Pistacje a serce, czyli jak to co jemy wpływa na nasz organizm

Pisatcje zaliczane są do orzechów z rodziny nanerczowatych. Ze względu wysoką zawartość witamin i związków mineralnych oraz fitoskładników uznawane są za niezwykle ważne źródło mikroelementów.
Dodatkowo, pistacje charakteryzują się wysoką zawartością potasu oraz- co zaskakujące zawierają krotenoidy- luteinę i zeaksantynę. Wszystkie wymienione mikoro i makroelementy charakteryzują się wysokimi właściwościami przeciwutleniającymi, które są niezwykle ważne w zwalczaniu procesów miażdżycowych. Naukowcy zbadali jak związki zawarte w pistacjach wpływają na obniżanie „złego” cholesterolu i trójglicerydów. Osoby, które średnio dziennie spożywają 67 gramów pistacji, redukowały poziom trójglicerydów o ponad 10%. Dodatkowo, zaobserwowano spadek całkowitego cholesterolu o ok. 7,4% zaś LDL o ok. 9,6%. Może więc warto wzbogacić swoją codzienną dietę w garść pistacji?
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- Sabaté J, Oda K, Ros E.:Nut consumption and blood lipid levels: a pooled analysis of 25 intervention trials. Arch Intern Med. 2010;10;170(9):821-7
- Tagi:
- cholesterol,
- miażdżyca,
- pistacje