Dobry i zły cholesterol

Cholesterol transportowany jest pod postacią lipoprotein.
Llipoproteiny o małej gęstości (LDL) zawierają większą porcję cholesterolu i traktowane jako "zły" cholesterol. Podwyższone poziomy lipoprotein LDL zwiększają ryzyko chorób serca, udaru i choroby tętnic obwodowych.
Lipoproteiny o wysokiej gęstości (HDL) nazywane są "dobrym" cholesterolem, ponieważ przeciwdziałają miażdżycy. Korzystny jest wyższy stosunek HDL do LDL, co może zapobiegać chorobom krążenia.
Na poziom cholesterolu ma wpływ zarówno genetyka jak i dieta. Wątroba jest miejscem produkcji cholesterolu i wytwarza niezbędną ilość. Podwyższone poziomy w głównej mierze zależą od diety. "Zły" cholesterol pochodzi z głównie z nasyconych tłuszczów, które można znaleźć w:
- mięsie,
- jajach,
- produktach odzwierzęcych,
- w oleju kokosowym,
- w oleju palmowym.
Dobry cholesterol znajduje się w:
- rybach,
- olejach roślinnych,
- orzechach.
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- Kompendium chorób wewnętrznych 2013, pod red. P. Gajewskiego, na podst. Interny Szczeklika
Medycyna Praktyczna 2010/10
Adres www źródła:
Kategorie ICD:
- Choroby nadciśnieniowe
- Choroby niedokrwienne serca
- Choroby tętnic, tętniczek i naczyń włosowatych
- Choroby układu krążenia