Błonnik rozpuszczalny - dlaczego jest tak ważny?

Włókno pokarmowe jest węglowodanem złożonym. Błonnik podzieli się na rozpuszczalny w wodzie (pektyny, gumy, śluzy roślinne, niektóre hemicelulozy) oraz nie rozpuszczalny w wodzie (celuloza, niektóre hemicelulozy, ligniny).
Badania ukazują, że osoby spożywające większe ilości błonnika (30-40g/dzień) w mniejszym stopniu zapadają na choroby sercowo-naczyniowe. Włókno rozpuszczalne odgrywa znacząca rolę w regulowaniu gospodarki lipidowej, przerywa cyrkulację kwasów żółciowych. Dzięki swojej budowie chemicznej wiąże w jelicie cienkim kwasy żółciowe bogate w cholesterol i zapobiega ich powtórnemu wchłonięciu. Z tego powodu zmniejsza poziom frakcji LDL, nie natomiast wpływa na frakcję HDL.
Źródła błonnika rozpuszczalnego: czarna, czerwona porzeczka, maliny, aronia, gruszki, winogrona, nasiona roślin strączkowych, marchew, dynia, buraki, seler.
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- 1. Gertig H., Przysławski J.: Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007.
2. Műller Sven-David, Raschke Katrin: Cholesterol pod kontrolą, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.
- Tagi:
- hdl,
- błonnik rozpuszczalny,
- ldl