Jak naturalnie obniżyć poziom cholesterolu?

Zwiększony pozom cholesterolu we krwi może przyczyniać się m.in. do miażdżycy tętnic, zwiększa ryzyko chorób serca, udaru i choroby tętnic obwodowych; dlatego ważna jego kontrola i utrzymanie na niskim poziomie. Istnieją naturalne sposoby na redukcję cholesterolu.
Cholesterol jest produkowany przez wątrobę w ok.80%, reszta pochodzi z pokarmów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe, które można znaleźć w mięsie, jajach i produktów mlecznych. A także w niektórych olejach roślinnych: oleju kokosowym, czy palmowym.
W obniżeniu poziomu cholesterolu jedną z najważniejszych spraw jest zmiana diety. Powinno się:
- Ograniczyć całkowite spożycie tłuszczu do mniej niż 25% do 35% całkowitego spożycia kalorii każdego dnia.
- Ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych do mniej niż 7% dziennego zapotrzebowania na kalorie. Zawarte są w potrawach smażonych (pączki, frytki, chipsy),maśle, ciasteczkach.
- Ograniczyć spożycie tłuszczów trans do mniej niż 1% dziennego zapotrzebowania na kalorie. Pozostałe tłuszcze powinny pochodzić ze źródeł jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak niesolone orzechy i nasiona, ryby (zwłaszcza tłuste ryby, np. jak łosoś, pstrąg, śledzie, co najmniej dwa razy w tygodniu) oraz olei roślinnych.
- Ograniczyć spożycie cholesterolu do mniej niż 300 mg dziennie. Jeśli współwystępuje choroba sercowo - naczyniowa lub poziom cholesterolu LDL wynosi 100 mg / dl lub więcej, poniżej 200 miligramów dziennie.
Źródłem cholesterolu są przede wszystkim tłuszcze zwierzęce, takie jak smalec, masło, żółte sery, żółtka jajek, pełnotłuste mleko, mięso wieprzowe i wędliny. Należy unikać smażenia na smalcu i innych tłuszczach, ew. zastosować oliwę z oliwek. Masło zastąpić margaryną, która nie zawiera tłuszczów utwardzanych. Jaja, tłuste mleko, śmietanę - chudym twarogiem, tofu, mlekiem sojowym. Wieprzowinę i tłuste wędliny rybami (bogatymi w zdrowe kwasy omega 3) i drobiem. Jest coraz więcej dowodów, że dieta o niskiej zawartości węglowodanów może być skuteczna w redukcji cholestrolu.
Niektóre grupy produktów spożywczych mogą być korzystne w obniżaniu poziomu cholesterolu - żywność z dodatkami steroli roślinnych, produkty z błonnikiem, np. otręby, produkty pełnoziarniste takie jak pełnoziarnisty chleb, brązowy ryż, kasze, płatki owsiane, owoce,np. jabłka i gruszki, a także ryby, orzechy. Jeden drink alkoholu dziennie może pomóc zwiększyć poziom HDL (dobrego cholesterolu), lecz nadmiar alkoholu może uszkodzić wątrobę i zwiększa ryzyko podwyższonego cholesterolu LDL. Zaprzestanie palenia tytoniu może zredukować stężenie złego cholesterolu LDL (nawet o 10%).
fot. pantherstock
W redukcji poziomu cholesterolu skuteczna może być zmiana stylu życia. Obniżenie masy ciała może pomóc obniżyć poziom trójglicerydów, cholesterolu LDL i cholesterolu całkowitego. Aktywność fizyczna (szczególnie aerobowa) może zwiększyć poziom dobrego cholesterolu o 5% w ciągu pierwszych dwóch miesięcy. Regularne ćwiczenia (co najmniej 30 minut dziennie) .
Istnieje wiele naturalnych i skutecznych sposobów na redukcję cholesterolu we krwi i zapobieganiu chorobom układu krążenia. Nie zawsze od razu konieczne jest stosowanie leków.
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- Kardiologia A. Szczeklik, M. Tendera, Medycyna Praktyczna Kraków 2009
Adres www źródła:
- www.medicinenet.com/cholesterol_management/page3.htm#which_foods_can_help_lower_cholesterol
- www.medicinenet.com/cholesterol_levels_pictures_slideshow/article.htmwww.medicinenet.com/cholesterol_management/page2.htm
Kategorie ICD:
- Choroby tętnic, tętniczek i naczyń włosowatych
- Choroby układu krążenia
- Inne choroby naczyń mózgowych
- Miażdżyca
- Tagi:
- dieta,
- cholesterol,
- tłuszcze