Czosnek - bezcenne dobrodziejstwo natury

Czosnek (Allium sativa) od ponad 5000 lat uznany jest za roślinę leczniczą.
Metaanaliza przeprowadzonych badań potwierdziła, że czosnek wpływa na obniżenie skurczowego ciśnienia tętniczego średnio o 8-9 mmHg i rozkurczowego o 6-7 mmHg Spadek obserwowany jest u osób z nadciśnieniem, u osób z prawidłowymi wartościami ciśnienia obniżenie jest nieznaczne. Hipotensyjne właściwości rośliny wynikają z jej wpływu na wydzielanie przez śródbłonek naczyń czynników rozkurczających.
Badania potwierdzają, że spożywanie 3 ząbków czosnku dziennie przyczynia się do obniżenia cholesterolu LDL, podwyższenia HDL. Ponadto przedłuża czas krzepnięcia, zwiększa aktywność fibrynolityczna osocza. W celu lepszego wykorzystania właściwości czosnku, należy go zmiażdżyć i odstawić na 10 min, gdyż zgniatanie otwiera błony komórkowe i uwalnia allinazę, w wyniku której powstają związki przeciwdziałające zakrzepom
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- 1. Ried K., Fakler P.: Potential of garlic (Allium sativum) in lowering high blood pressure: mechanisms of action and clinical relevance, Integrated Blood Pressure Control, 2014.
2. Wieczorek- Chełmińska Z.: Żywienie w chorobach serca, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.