Zaloguj
Reklama

Dieta po operacji serca

Autorzy: Monika Toczek-dietetyk
Obchód w szpitalu
Fot. medforum
Obchód w szpitalu
(4)
Reklama

Każdy zabieg operacyjny, w tym zabieg kardiochirurgiczny jest bardzo dużym obciążeniem dla organizmu. Wymaga przeprowadzenia dogłębnego postępowania diagnostycznego oraz odpowiednio zbilansowanego sposobu odżywiania, który zapewni pacjentowi szybki powrót do pełnej sprawności.

Właściwe żywienie w okresie okołooperacyjnym, czyli przed i po operacji jest istotnym elementem pozwalającym na zmniejszenie ryzyka rozwoju niedożywienia, pozwala na szybkie gojenie się ran, zapewnia krótszy czas hospitalizacji oraz zmniejsza ryzyko powikłań pooperacyjnych. Zapotrzebowanie energetyczne pacjenta w okresie okołooperacyjnym zwiększa się. Jednak w skutek toczącego się w organizmie procesu chorobowego, utraty łaknienia, pacjent nie zaspokaja potrzeb żywieniowych organizmu. W ciężkich i przewlekłych stanach chorobowych takie postępowanie może doprowadzić do rozwoju niedożywienia. Aby do tego nie dopuścić przed planowanym zabiegiem kardiochirurgicznym należy zadbać o właściwie zbilansowaną, dostarczającą wszystkich składników pokarmowych dietę, szczególnie bogatą w białko, które wpływa na procesy odbudowy tkanek i narządów oraz zapewnia łatwiejsze gojenie ran pooperacyjnych.

Objawy i przebieg operacji serca

Zgodnie z obowiązującymi wytycznymi ERAS dotyczącymi żywienia przedoperacyjnego, pacjenci przygotowywani do zabiegów mogą przyjmować posiłki stałe do 6 godzin przed zabiegiem, klarowne płyny do 2 godzin przed znieczuleniem i zabiegiem operacyjnym. Po przebytym zabiegu operacyjnym przez ok. 2 dni stosuje się zazwyczaj dietę kleikową, składającą się z kleików z ryżu, kaszy manny, kaszy jęczmiennej. Następnie wprowadza się dietę łatwostrawną z uwzględnieniem zawartości sodu, aby zapobiec wystąpieniu objawów niewydolności serca. Niezależnie od rodzaju zabiegu (operacja wad wrodzonych, wymiana zastawek, chirurgia tętnic wieńcowych) podaż sodu w pierwszych dniach powinna być ograniczona do 0,8 g, a następnie w zależności od stanu hemodynamicznego pacjenta może być stopniowo zwiększana do 3,5 g.

Czas po operacji kardiochirurgicznej jest bardzo dobrym momentem na zmianę niewłaściwych nawyków żywieniowych i redukcję masy ciała w przypadku jej nieprawidłowej wartości. Właściwie zbilansowana dieta po zabiegu kardiochirurgicznym powinna być oparta na zasadach racjonalnego odżywiania. Dostarczać białka, tłuszczów, węglowodanów, witamin i składników mineralnych. Składniki odżywcze powinny pochodzić z pełnoziarnistych produktów zbożowych, warzyw, owoców, mięsa, nabiału, tłuszczów, szczególnie tłuszczów roślinnych. W diecie ważne jest unikanie nadmiaru tłuszczów nasyconych, pochodzenia zwierzęcego (tłuste wędliny, czerwone mięso, masło, smalec, słonina), słodyczy i słodkich napojów gazowanych. Ograniczeniu podlega spożycie soli i produktów będących jej źródłem (słone przekąski, chipsy, solone orzeszki, produkty konserwowane). Zalecane jest natomiast zwiększenie spożycia wody mineralnej, niesłodzonych soków warzywnych i owocowych, surowych warzyw i owoców, chudego mięsa, ryb, produktów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu.

W celu właściwego zbilansowana diety, ustalenia szczegółowych zaleceń żywieniowych, warto zwrócić się do wykwalifikowanej w tym zakresie osoby - dietetyka, która  wskaże popełniane błędy, pomoże je wyeliminować i zaproponuje właściwe postępowanie dietetyczne.

 

Piśmiennictwo

Bibliografia:

  1. Grzymisławski M., Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012.
  2. Ciborowska H., Rudnicka A. : Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012

Reklama
(4)

Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.

Komentarze