Zaloguj
Reklama

Flawonoidy, flawonole – skuteczna broń na wiele chorób?

Flawonoidy, flawonole – skuteczna broń na wiele chorób?
Fot. shutterstock
(0)

Związki flawonoidowe, znane jako flawonoidy, powszechnie występują w warzywach i owocach, nadając im m.in. charakterystyczną barwę. Są one uznawane za związki bioaktywne, które wykazują ogromny potencjał prozdrowotny na wiele chorób. 

Reklama

Czym są flawonoidy?

Flawonoidy to grupa związków roślinnych, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne, tj. zwalczające wolne rodniki. Ze względu na różnice w budowie związki flawonoidowe można podzielić na flawanony, flawanole, flawony, izoflawony, flawonole i antocyjany. Flawonoidy pełnią wiele ważnych funkcji również dla roślin – chronią je przed nadmiernym promieniowaniem UV.

Dobroczynne właściwości związków flawonoidowych

Co takiego mają w sobie flawonoidy, że są tak ważne dla człowieka? Przede wszystkim potwierdzono ich działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. Dodatkowo znane jest ich działanie przeciwzapalne, detoksykujące, przeciwmiażdżycowe, przeciwalergiczne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybowe.

Gdzie znajdziemy flawonoidy?

Źródłem flawonoidów są rośliny. Najwięcej związków flawonoidowych znajduje się w nieprzetworzonych produktach roślinnych – niepoddawanych obróbce termicznej. Doskonałym źródłem związków flawonoidowych są warzywa, takie jak cebula, pomidory, papryka i brokuły oraz owoce – głównie cytrusy (pomarańcze, cytryny, grejpfruty), jabłka, jagody, czarne porzeczki i winogrona. Poza świeżymi owocami i warzywami dużo związków flawonoidowych zawierają kawa, kakao, herbata, czerwone wino. Przykładowo pomarańcze zawierają ponad 40 mg związków flawonoidowych w 100 g, borówki amerykańskie – prawie 11 mg, świeża żurawina – 22 mg.

fot. panthermedia

Superfood o działaniu przeciwnowotworowym

W badaniach prowadzonych pod koniec XX wieku udowodniono, że związki flawonoidowe wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Co interesujące: związki z rodziny flawonoidów obniżały działanie mutagenne i kancerogenne, zmniejszały pojawianie się nowotworów u zwierząt laboratoryjnych, na których prowadzono doświadczenia. Działanie przeciwnowotworowe związków flawonoidowych opiera się na silnej aktywności przeciwutleniającej, co pozwala w pewien sposób „chronić” DNA przed tzw. reaktywni formami tlenu, które znane są z silnego działania mutagennego. Dieta wzbogacona w związki flawonoidowe polepsza funkcjonowanie organizmu, polecana jest zwłaszcza osobom, które borykają się z wysokim stężeniem cholesterolu we krwi, mają problemy kardiologiczne. Badania naukowe potwierdzają również pozytywny wpływ związków flawonoidowych na procesy zapamiętywania, co może w przyszłości przynieść znamienny skutek w walce z demencją starczą. Coraz więcej badań prowadzonych jest w kierunku wykorzystania związków flawonoidowych w walce z cukrzycą, która nazywana jest chorobą cywilizacyjną.

Piśmiennictwo

Źródło tekstu:

  • 1. Wilczyńska A., Przybyłowski P.: Charakterystyka związków fenolowych w miodach. „Zeszyty naukowe Akademii Morskiej w Gdyni” 2009, nr 61, s. 35-37.
    2. Krasowska A., Łukasiewicz M.: Czy warto jeść kolorową żywność? „Aura” 2003, t. 2, s. 20.
    3. Hai Liu R.: Dietary bioactive compounds and their health implications. „Journal of Food Science” 2013, vol. 78, pp. A18-A23.

Reklama
(0)
Komentarze