Zaloguj
Reklama

Słodkie napoje a ryzyko niewydolności serca

Słodkie napoje a ryzyko niewydolności serca
Fot. Pantherstock
(0)

Najnowsze badanie opublikowane w czasopiśmie „Heart” podaje - codzienne wypijanie dwóch lub więcej szklanek słodzonych napojów przyczynia się do zwiększonego ryzyka rozwoju niewydolności serca u mężczyzn

Reklama

Do takich wniosków doszli naukowcy ze Sztokholmu, którzy ankietowali 42 400 mężczyzn w przedziale wiekowym 45-79 lat. Stan ich zdrowia śledzono przez 12 lat. Badani zostali poproszeni o wypełnienie ankiety dotyczącej częstości i jakości spożywanych w poprzednim roku produktów, w tym napojów słodzonych, z wykluczeniem kawy, herbaty, soków. Naukowcy uwzględnili czynniki ryzyka niewydolności serca i wyliczyli, że mężczyźni, którzy wypijali co najmniej dwie szklanki (200 ml) słodzonych napojów mieli o 23% wyższe ryzyko wystąpienia niewydolności serca w porównaniu do mężczyzn, którzy ich nie pili. Badanie miało charakter obserwacyjny, nie można zatem wyciągnąć jednoznacznych wniosków na temat przyczynowo-skutkowego podłoża tej zależności. Istniej potrzeba dalszych badań, które potwierdzą przytoczone wnioski i pozwolą na opracowanie nowych strategii prewencji niewydolności serca.

Reklama
(0)
Komentarze