Zaloguj
Reklama

Jaką dietę wybrać w niewydolności układu krążenia?

Autorzy: Monika Toczek - dietetyk
Jaką dietę wybrać w niewydolności układu krążenia?
Fot. Pantherstock
(0)
Dieta w niewydolności układu krążenia
Reklama

Choroby serca mogą przebiegać z wydolnością lub niewydolnością układu krążenia. W przypadku niewydolności wyróżnia się:

  • Niewydolność lewokomorową,
  • Niewydolność prawokomorową,
  • Niewydolność przewlekłą.

Dieta w niewydolności układu krążenia - Objawy i przebieg

Dieta w niewydolności układu krążenia - Leczenie

Niewydolność serca oprócz stosowania środków farmakologicznych wymaga zastosowania się do szeregu zaleceń w zakresie właściwego sposobu odżywiania:

  1. W schorzeniu zalecana jest dieta łatwostrawna, zawierająca 4-5 małych objętościowo posiłków w ciągu dnia.
  2. Węglowodany powinny pochodzić z produktów takich jak: pieczywo, kasze, makarony, warzywa, owoce. Ograniczeniu podlegają cukry proste, rafinowane pochodzące z słodyczy, wyrobów cukierniczych. Ze względu, iż szybko ulegają procesowi fermentacji, powodują wzdęcia brzucha. Dodatkowo przyczyniają się do podwyższenia przepony i zmiany położenia serca.
  3. Zalecane jest ograniczenie tłuszczy zwierzęcych (masło, śmietana, słonina), zastąpienie ich tłuszczami roślinnymi zawierającymi wielonienasycone kwasy tłuszczowe: olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, lniany. Oraz oleje zawierające jednonienasycone kwasy tłuszczowe: rzepakowy, oliwa z oliwek.
  4. Białko powinno pochodzić zarówno z produktów zwierzęcych (chudy drób bez skóry, królik, chuda wieprzowina, cielęcia, chude ryby, jaja) oraz roślinnych (produkty zbożowe, ziemniaki, suche nasiona roślin strączkowych oraz warzywa i owoce). Właściwa podaż białka (1g/kg m.c.) odgrywa ważną rolę w żywieniu w niewydolności serca, gdyż pozwala uniknąć niedożywienia.  W celu dodatkowego wzbogacenia diety w białko do potraw można dodać mleko w proszku.
  5. Ważne jest ograniczenie podaży soli poniżej 4 g/ dzień oraz płynów do 1 l/ dobę, ze względu na to, że chorobie często towarzyszą obrzęki. Płynów nie ogranicz się  u osób, stosujących środki moczopędne.
  6. Należy zwiększyć podaż produktów bogatych w witaminę C (owoce: dzikiej róży, cytrusowe, jagodowe, warzywa kapustne, natka pieruszki, pomidory, papryka) oraz witaminę B1 (produkty zbożowe z grubego przemiału, nasiona roślin strączkowych, mięso, mleko, jaja, orzechy). Niedobór witaminy B1 zwiększa ryzyko uszkodzenia mięśnia sercowego.
  7. W przypadku braku łaknienia zalecane są kwaśne potrawy pobudzające apetyt, przyprawy: majeranek, koper, kminek, bazylia, goździki, cynamon.
  8. Potrawy powinny być przygotowane metodą gotowania, pieczenia, duszenia bez obsmażania.
  9. Ostatni posiłek należy spożyć 2-3 godziny przed snem.
Piśmiennictwo

Bibliografia:

1. Ciborowska H., Rudnicka A. : Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.
2. Wieczorek- Chełmińska Z.: Żywienie w chorobach serca, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.
3. Chevallier L.: 51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych, Wydawnictwo Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2010.

Kategorie ICD:


Reklama
(0)

Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.

Komentarze