Zaloguj
Reklama

Jak nie dopuścić do kacheksji w schorzeniach układu sercowego?

Autor/autorzy opracowania:

Bibliografia:

Grzymisławski M., Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012.


Jak nie dopuścić do kacheksji w schorzeniach układu sercowego?
Fot. medforum
(0)
Kacheksja w schorzeniach układu sercowego
Reklama

W przewlekłych stadiach niewydolności serca pojawia się kacheksja – wyniszczenie. Charakteryzuje się utratą masy ciała, redukcją tkanki tłuszczowej i zmniejszeniem gęstości kości. Kacheksja rozpoznaje się, gdy: w ciągu 12 miesięcy dochodzi do większej niż  5% redukcji masy ciała, BMI jest mniejsze niż 20 kg/m2.

Kacheksja w schorzeniach układu sercowego - Objawy i przebieg

Dodatkowo zmianom tym towarzyszą co najmniej trzy z pięciu wymienionych objawów klinicznych i odchyleń w badaniach laboratoryjnych:

  • Zmęczenie,
  • Zmniejszenie siły mięśniowej,
  • Anoreksja,
  • Mała zawartość tłuszczu w ustroju,
  • Odchylenia w badaniach laboratoryjnych.

U pacjentów z ciężką niewydolnością aktywacja neurohormonalna nasila metabolizm tkankowy, prowadząc do pogłębienia kacheksji. Uwalniany u chorych przedsionkowy peptyd natriuretyczny (ANP) stymuluje lipolizę, zmniejsza produkcję leptyny-hamując łaknienie, zwiększa stężenia krążących kwasów tłuszczowych. Obrzęki ścian jelita zmniejszają absorbcję składników pokarmowych. Dochodzi do wchłaniania lipopolisacharydów, pochodzących z błony komórkowej bakterii gramujemnych, o silnym działaniu immunogennym i toksycznym. W rezultacie rozwija się przewlekły stan zapalny pogarszający funkcje serca i nasilający efekt anorektyczny. Kontrola masy ciała, spożywanych posiłków, obserwacja stanu odżywienia i samopoczucia, regularne badania biochemiczne pozwalają na wczesne zdiagnozowanie wyniszczenia i możliwe szybkie podjęcie interwencji żywieniowej. Zaleca się dostarczanie pokarmu o wymaganej wartości energetycznej porcjami,  w postaci małych posiłków co najmniej 5-6 dziennie. Posiłki powinny być jak najlepiej zbilansowane, wartościowe. Jadłospis należy opierać o następujące grupy produktów spożywczych: produkty zbożowe, owoce, warzywa, szczególnie bogate w witaminy z grupy B, C, nabiał, mięso, ryby, jaj, tłuszcze. Ograniczeniu podlegają produkty bogate w sód: potrawy wędzone, konserwowe. Dodatkowo w celu łatwiejszego zapewniania energii i niezbędnych składników odżywczych, w przypadku, gdy nie jesteśmy w stanie zaspokoić podaży składników odżywczych należy rozważyć doustną suplementację pokarmową- doustnymi dietami przemysłowymi, dostępnymi w aptekach. W przypadku takiej suplementacji warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem w celu wyboru właściwego preparatu.

Reklama
(0)

Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.

Komentarze