Sól może prowadzić do uszkodzenia wątroby

Sól – szczególnie w nadmiarze – zdrowiu nie sprzyja i o tym mówi się od dawna. Typowo jest ona uznawana za składnik naszych diet, który jest powiązany z chorobami sercowo-naczyniowymi. Jak się jednak okazuje, nie tylko z nimi – sól może bowiem wywierać również i działanie uszkadzające wątrobę, o czym przekonują naukowcy z Chin.
Uczeni z chińskiego Jinan University w Guangzhou swoje badania przeprowadzili w dwóch grupach zwierząt. Pierwszą były dorosłe myszy, które karmione były produktami zawierającymi bardzo duże ilości soli. Drugą natomiast grupą były kurze embriony, hodowane w bogatym w sól środowisku.
Następnym krokiem naukowców była ocena ewentualnych uszkodzeń wątroby u zwierząt. Okazało się, że sól dla tego narządu może być wyjątkowo groźna – związek ten sprzyjał bowiem włóknieniu wątroby (z czym związane miałyby być takie zjawiska, jak zwiększone obumieranie komórek wątrobowych oraz znacznie zmniejszenie zdolności komórek tego organu do podziałów).
W jakim jednak mechanizmie sól miałaby doprowadzać do takiego stopnia uszkodzeń wątroby? Chińscy uczeni byli zdania, iż za wszystko winny jest stres oksydacyjny, którego natężenie może wzrastać właśnie w przypadku dostarczania do organizmu dużych ilości soli.
Opisane badania przeprowadzono co prawda na zwierzętach, wniosek jest jednak jeden: spożycie soli naprawdę warto ograniczać. W tym celu, aby zadbać o swoje zdrowie, nie wystarczy jednak tylko to, że rzadziej będziemy korzystać z solniczki podczas przygotowywania posiłków w swojej kuchni. Znaczne ilości soli znajdują się w kupowanych przez nas produktach, zwłaszcza tych wysoce przetworzonych. Ten właśnie aspekt jest kolejnym czynnikiem przemawiającym za tym, by podczas zakupów pamiętać o rozwadze i zapoznawać się z etykietami interesujących nas artykułów.
Piśmiennictwo
- Tagi:
- uszkodzenia wątroby,
- sól