Oregano-niezwykła przyprawa, czy tylko?

Oregano należy do rośliny z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). Występuje w Europie i Azji Środkowej. Jest rośliną trwałą, intensywnie pachnącą i miododajną. W Polsce występuje głównie lebiodka pospolita- Origanum vulgare.
Ziele lebiodki obfituje w olejek zawierający: fenole, flawonoidy (apigeninę, luteoinę, kwercetynę), katechinę, kwasy fenolowe, seskwiterpeny. Są to związki o właściwościach przeciwutleniających. Dzięki zawartości antyoksydantów oregano stało się rośliną o silnym potencjale przeciwutleniającym, zapobiegającą utlenianiu lipidów i mającą zdolność zmiatania wolnych rodników. Omawiane właściwości sprawiają, że roślina wykazuje pozytywny wpływa na zwalczanie chorób cywilizacyjnych, szczególnie chorób układu sercowo-naczyniowego o podłożu miażdżycowym, w związki z tym warto zastosować ją jako przyprawę do różnego rodzaju potraw.
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- Mścisz A., Czosnowska E.: Oregano – fascynująca przyprawa, ale czy tylko? Możliwe zastosowania, substancje aktywne, właściwości terapeutyczne, Postępy Fitoterapii 4/2008, s. 233-239.
- Tagi:
- oregano,
- antyoksydacja