Zaloguj
Reklama

NASH – niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby – co to za choroba?

NASH – niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby – co to za choroba?
Fot. panthermedia
(3)

Problemy z wątrobą dotykają nie tylko osób nadużywających alkoholu czy osób zażywających duże ilości leków. Niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby przypomina zmiany, jakie można zaobserwować u osób nadużywających alkohol. Czym jest NASH i jak wygląda sposób jego leczenia?

Reklama

Nonalcoholic steatohepatitis – NASH

Niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby jest odmianą przewlekłego zapalenia wątroby, która wywołuje zmiany podobne do tych, które pojawiają się u osób nadużywających alkohol. NASH uznawane jest za progresję niealkoholowego stłuszczenia wątroby, stanowi istotny czynnik ryzyka marskości wątroby oraz wystąpienia raka wątrobowokomórkowego

Skąd bierze się NASH

Jedną z przyczyn rozwoju NASH jest najprawdopodobniej insulinooporność. U osób, które chorują na insulinooporność, na komórkach wątroby (hepatocytach) gromadzi się tłuszcz. Peroksydacja lipidów, czyli dołączenie cząsteczek tlenu do tłuszczu zgromadzonego na komórkach wątrobowych, prowadzi do powstania tzw. cytokin prozapalnych, które wpływają na rozwój niealkoholowego stłuszczeniowego zapalenia wątroby.

 Czynniki ryzyka sprzyjające wystąpieniu NASH

  • otyłość brzuszna,
  • płeć żeńska,
  • wystąpienie zespołu metabolicznego – znanego również jako zespół „X” lub zespół insulinooporności,
  • zaburzenia poziomu cholesterolu HDL we krwi,
  • wystąpienie NAFLD (ang. Nonalcoholic fatty liver disease) – stłuszczenie wątroby niewywołane nadużywaniem alkoholu.

fot. panthermedia

Objawy

Stłuszczenie wątroby zazwyczaj nie daje żadnych dolegliwości. Pojawiające się zmęczenie czy zaburzenia koncentracji nie są swoistymi objawami, przez co rzadko przypisywane są problemom wątrobowym. Problem we wczesnej diagnostyce choroby jest o tyle poważny, że późniejsze konsekwencje mogą być katastrofalne. Tłuszcz, który odkłada się na hepatocytach, powoduje ich stłuszczenie, a następnie sprzyja tworzeniu się wolnych rodników. W momencie, gdy w organizmie pojawia się dużo wolnych rodników, możemy mówić o tzw. stresie oksydacyjnym, który jest szkodliwy dla organizmu. Organizm stara się zwalczyć szkodliwe wolne rodniki, uruchamiając układ immunologiczny, a jego zbyt gwałtowne działanie skutkuje uszkodzeniami miąższu wątroby. Na tkance wątrobowej pojawiają się blizny, które z czasem zastępuje tkanka włóknista. Pojawianie się włókien na tkance wątroby prowadzi do pojawienia się marskości, co w znacznym stopniu podwyższa ryzyko raka. Obraz USG chorej wątroby cechuje się tzw. podwyższoną echogenicznością, w badaniach krwi obserwuje się podwyższoną aktywność transaminaz ALT oraz AST. Niekiedy w morfologii krwi obserwuje się podwyższone stężenie enzymu GGTP, trójglicerydów, cholesterolu i glukozy.

Sposoby leczenia

Leczenie stłuszczenia wątroby przynosi efekty – proces można zahamować, a nawet cofnąć. Dzięki odpowiedniemu leczeniu możliwe jest również zlikwidowanie stanu zapalnego. Ze względu na zdolności regeneracyjne wątroby również zwłóknienie można cofnąć. Leczenie oparte jest na wspólnym połączeniu działań farmakologicznych i niefarmakologicznych. Pacjenci powinni pomyśleć o redukcji masy ciała – najlepiej w konsultacji z lekarzem i dietetykiem. Warto wzbogacić dietę w witaminę E, która znana jest ze zwalczania stresu oksydacyjnego, który wywołuje szereg negatywnych zmian dla organizmu. Potwierdzone są również właścwości witaminy E, które polegają na zmniejszaniu stanu zapalnego, co pozwala polepszyć kondycję organizmu.

Pamiętajmy, że pacjenci chorujący na stłuszczenie wątroby powinni pozostawać pod opieką nie tylko dietetyka i lekarza rodzinnego, ale również kardiologa i diabetologa. Odpowiednio dobrana dieta, bieżące sprawdzenie i weryfikowanie wyników badań zlecanych przez lekarza rodzinnego to już połowa sukcesu. Regularne odwiedziny u kardiologa oraz stały monitoring diabetologa pozwolą na poprawę stanu zdrowia i lepsze samopoczucie.

Piśmiennictwo

Źródło tekstu:

  • Choroby wewnętrzne. T.1. Red. A. Szczeklik. Kraków 2005, s. 945-946.
    Kelly A.T., Mozayani A.: An overview of alcohol testing and interpretation in the 21st century. „Journal of Pharmacy Practice” 2012, no. 25, pp. 30–36.

Kategorie ICD:


Reklama
(3)
Komentarze