Zaloguj
Reklama

Ser parmezan w diecie redukuje nadciśnienie

Ser parmezan w diecie redukuje nadciśnienie
Fot. medforum
(0)

Ser parmezan zaliczany jest do włoskich, twardych, długodojrzewających serów typu podpuszczkowego.

 

Reklama

Badania przedstawione przez włoskiego naukowca dr Giuseppe Crippa podczas Kongresu Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego w 2012 roku dowodzą, że spożywanie codziennie, przez osiem tygodni 30 gramów sera typu parmezan znacząco obniżyło ciśnienie tętnicze u osób poddanych badaniu. Takiego spadku nie zaobserwowano w grupie kontrolnej, która nie spożywała tego typu sera. Zjawisko obniżenia ciśnienia naukowcy tłumaczą faktem, iż w serach o długim okresie dojrzewania koncentruje się duża zawartość tripeptydów, które wpływają na redukcję ciśnienia tętniczego.

Reklama
(0)
Komentarze