Zaloguj
Reklama

Czosnek - bezcenne dobrodziejstwo natury

Autorzy: Monika Toczek - dietetyk
Czosnek - bezcenne dobrodziejstwo natury
Fot. Pantherstock
(0)

Czosnek (Allium sativa) od ponad 5000 lat uznany jest za roślinę leczniczą.

Reklama

Metaanaliza przeprowadzonych badań potwierdziła, że czosnek wpływa na obniżenie skurczowego ciśnienia tętniczego średnio o 8-9 mmHg i rozkurczowego o 6-7 mmHg Spadek obserwowany jest u osób z nadciśnieniem, u osób z prawidłowymi wartościami ciśnienia obniżenie jest nieznaczne. Hipotensyjne właściwości rośliny wynikają z jej wpływu na wydzielanie przez śródbłonek naczyń czynników rozkurczających.

Badania potwierdzają, że spożywanie 3 ząbków czosnku dziennie przyczynia się do obniżenia cholesterolu LDL, podwyższenia HDL. Ponadto przedłuża czas krzepnięcia, zwiększa aktywność fibrynolityczna osocza. W celu lepszego wykorzystania właściwości czosnku, należy go zmiażdżyć i odstawić na 10 min, gdyż zgniatanie otwiera błony komórkowe i uwalnia allinazę, w wyniku której powstają związki przeciwdziałające zakrzepom

Piśmiennictwo

Źródło tekstu:

  • 1. Ried K., Fakler P.: Potential of garlic (Allium sativum) in lowering high blood pressure: mechanisms of action and clinical relevance, Integrated Blood Pressure Control, 2014.
    2. Wieczorek- Chełmińska Z.: Żywienie w chorobach serca, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.

Reklama
(0)
Komentarze