Zakaz palenia w restauracjach zmniejszył liczbę hospitalizowanych pacjentów w Czechach

Od roku obowiązuje w Czechach całkowity zakaz palenia w restauracjach i gospodach. Wciąż jednak słychać głosy przeciwników, którzy chcą złagodzić nowe przepisy, jak i osób, które są z nich zadowolone. Jak pokazują statystyki, zakaz ten wpłynął pozytywnie na zdrowie obywateli, gdyż zmniejszyła się liczba osób hospitalizowanych z powodu chorób związanych z paleniem tytoniu. Spadek ten jest szczególnie wyraźnie widoczny u osób poniżej 60. roku życia.
Jak pokazują statystyki, liczba pacjentów hospitalizowanych z powodu zawału serca w wieku poniżej 60 lat zmniejszyła się o 13,1 procent.
Według statystyk palacze chorują na zawał serca średnio 12 lat wcześniej niż osoby niepalące.
– W wieku 30-39 lat zawał serca u palaczy jest 6 razy częstszy niż u osób niepalących – dodaje Eva Králíková, prezes Towarzystwa Leczenia Uzależnień od Tytoniu.
W przypadku choroby niedokrwiennej serca u osób młodszych niż 60 lat spadek hospitalizowanych pacjentów zmniejszył się o prawie 15 procent. W przypadku astmy liczba hospitalizacji osób młodszych niż 60 lat zmniejszyła się o około 11 procent.
Szacuje się, że koszty budżetu państwa z powodu palenia i zwalczania jego skutków wynoszą 100 milionów koron (około 17 milionów złotych).
Wpływ zakazu palenia na rozwijanie się chorób nowotworowych
W przypadku chorób nowotworowych eksperci twierdzą, że trzeba dłużej poczekać na pozytywny wpływ zakazu palenia. Liczba nowych przypadków zachorowań na raka płuc wciąż rośnie, a każdego roku w Czechach diagnozuje się ich około 6500. Jednak z roku na roku zmniejsza się odsetek liczby osób, które umierają na ten rodzaj nowotworu.
Ustawa o ochronie zdrowia przed szkodliwym wpływem substancji uzależniających zaczęła obowiązywać w Czechach w maju ubiegłego roku. Oprócz restauracji prawo zabrania palenia na przystankach transportu publicznego, na placach zabaw oraz w centrach handlowym.
Palenie tytoniu w Polsce
W Polsce zakaz palenia w miejscach publicznych (w tym w lokalach gastronomiczno-rozrywkowych) reguluje ustawa z dnia 8 kwietnia 2010 roku. We wrześniu 2016 roku przepisy te poszerzono o zakaz palenia e-papierosów i sprzedaży ich osobom niepełnoletnim. Jak pokazują statystyki, w naszym kraju od wprowadzenia nowych przepisów zmniejszyła się liczba palaczy z 31 procent do 24 procent (dane z 2016 roku). Zmniejszyła się również liczba palących nastolatków. Natomiast coraz więcej młodych osób sięga po papierosy elektroniczne, które również są niebezpieczne dla zdrowia.