Unia Europejska zakazała sprzedaży niektórych produktów zawierających nasiona chia

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o zakazie sprzedaży produktów zawierających nasiona szałwii hiszpańskiej (chia) w jogurtach i deserach do czasu uzyskania zezwolenia na wprowadzenie do obrotu w Unii Europejskiej.
W opinii z 2009 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ocenił, że nasiona chia są bezpieczne w ilości do 5%. Nasiona te zostały dopuszczone wyłącznie do zastosowania w pieczywie.
W 2013 roku zostało rozszerzone zastosowanie nasion szałwii hiszpańskiej na rynku jako nowy składnik żywności. Komisja Europejska i kraje członkowskie zgodziły się na rozszerzenie zastosowań szałwii hiszpańskiej do 10% w:
W 2015 roku rozszerzono dozwolone użycie nasion chia do soków owocowych oraz mieszanek soków owocowych w ilości 15 g/450 ml.
Zastosowanie nasion szałwii hiszpańskiej w produktach innych niż wyżej wymienione wymaga przeprowadzenia przez danego przedsiębiorcę procedury autoryzacyjnej.
Do czasu uzyskania zezwolenia na wprowadzanie do obrotu w UE nasion chia w jogurtach i deserach produkty te nie mogą być sprzedawane. Za wprowadzanie do obrotu nowej żywności bez uzyskania zezwolenia, o którym mowa w art. 7 rozporządzenia nr 258/97 mogą być zastosowane kary np. grzywny czy ograniczenia wolności. - informuje Główny Inspektorat Sanitarny.
Czym są nasiona chia?
Nasiona szałwii hiszpańskiej znane są na świecie od stuleci. Były jednym z głównych źródeł żywności roślinnej Azteków, które wykorzystywano nie tylko produkt spożywczy, ale także składnik leków i farb.
Są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz rozpuszczalnego błonnika. Zawierają również znaczne ilości białka i związków fitochemicznych. Nasiona chia są wykorzystywane wspomagająco w leczeniu otyłości, cukrzycy, nadciśnienia, a także chorób nowotworowych i sercowo-naczyniowych.