Spożywanie kwasów z grupy omega-3 zmniejsza ryzyko arytmii serca

Fot. ojoimages
Przetaczanie krwi
Osoby z najwyższym poziomem omega-3 we krwi, były o 30 procent mniej narażone na wystąpienie migotania przedsionków lub nieregularnego bicia serca, niż osoby z niższym poziomem kwasu tłuszczowego.
Reklama
Omega-3 można znaleźć w produktach spożywczych, takich jak ryby, orzechy i jaja. Mogą być też przyjmowane w formie suplementów.
Jest to szczególnie ważne w dzisiejszych czasach, gdy dieta składa się z szybkich dań i przeważa “siedzący” tryb życia. Jest to jeden z podstawowych powodów problemów zdrowotnych związanych z sercem i układem krwionośnym.
Badacze stwierdzili, że szczególnie kwas DHA z grupy omega-3, obniża ryzyko migotania przedsionków o 23 procent.
Zaleca się spożywanie ryb co najmniej dwa razy w tygodniu. Badania nie zmieniają tych wytycznych, ale naukowcy mają nadzieję, że będą większą motywacją, aby ich przestrzegać.
Jest to szczególnie ważne w dzisiejszych czasach, gdy dieta składa się z szybkich dań i przeważa “siedzący” tryb życia. Jest to jeden z podstawowych powodów problemów zdrowotnych związanych z sercem i układem krwionośnym.
Badacze stwierdzili, że szczególnie kwas DHA z grupy omega-3, obniża ryzyko migotania przedsionków o 23 procent.
Zaleca się spożywanie ryb co najmniej dwa razy w tygodniu. Badania nie zmieniają tych wytycznych, ale naukowcy mają nadzieję, że będą większą motywacją, aby ich przestrzegać.
Piśmiennictwo
Reklama