Produkty obniżające poziom cholesterolu we krwi

Wysoki poziom cholesterolu może przyczyniać się do chorób układu sercowo-naczyniowego. Należy ograniczyć spożycie cholesterolu do mniej niż 300 mg dziennie.
Na większości etykiet na produktach spożywczych podane są zawartości cholesterolu. Należy wybierać te o jak najmniejszej zawartości. Niektóre grupy produktów spożywczych mogą pomóc w obniżaniu poziomu cholesterolu, należy do nich żywność zawierająca wielonienasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe - oliwa z oliwek, tłuszcze roślinne -np. olej rzepakowy tłoczony na zimno„Extra Virgin”, ryby, siemię lniane, orzechy - jedzenie ok. 50g orzechów dziennie może obniżyć poziom LDL,ok o 5%; migdały dodatkowo zapobiegają zmianom miażdżycowym.) Jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu obecne są też w awokado.
Także duża ilość błonnika obniża poziom cholesterolu – warto jeść otręby, płatki owsiane, kasze,owoce,warzywa- np.fasolę, groch, soczewicę. Warto także wiedzieć, że winogrona,sok winogronowy powodują zwiększenie poziomu HDL (dobry cholesterol) jednocześnie obniżając cholesterol LDL (zły). Do picia warto wybierać skuteczną w redukcji cholesterolu zieloną herbatę.
Piśmiennictwo
Adres www źródła:
- http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=52963
- http://www.medicinenet.com/cholesterol_management/page3.htm#which_foods_can_help_lower_cholesterol
- http://www.medicinenet.com/lowering_cholesterol_15_tips_slideshow/article.htm
Kategorie ICD:
- Choroby naczyń mózgowych
- Choroby tętnic, tętniczek i naczyń włosowatych
- Choroby układu krążenia
- Miażdżyca