Probiotyki panaceum w walce z nadciśnieniem?

Probiotyki – niezbędne dla zachowania zdrowia. Spożywamy je najczęściej w trakcie i po antybiotykoterapii, jednak mało kto z nas zdaje sobie sprawę, że tak naprawdę goszczą w naszej diecie praktycznie codziennie. Okazuje się, że regularne spożywanie produktów bogatych w probiotyki może pomóc w walce z nadciśnieniem!
Probiotyki to szczepy bakterii, których metabolity wykazują pozytywny wpływ na organizm człowieka – m.in. wspomagają regulowanie układu immunologicznego. Badania przeprowadzone przez naukowców z Griffith University (Gold Coast, Australia) objęły ponad 500 ochotników, którym suplementowano dietę w probiotyki.
Jakie wyniki uzyskali naukowcy? Okazuje się, regularne suplementowanie diety w produkty zawierające probiotyki skutecznie obniżało ciśnienie krwi! Wyniki badań wskazują, że w grupie ochotników średnia wartość ciśnienia skurczowego krwi obniżyła się o blisko 3,56 mm Hg. Korzystny wpływ probiotyków na obniżanie ciśnienia miało ogromne znaczenie przede wszystkim w grupie ochotników, którzy na co dzień zmagają się z nadciśnieniem tętniczym. Jak twierdzą naukowcy z Australii, dzienna dawka probiotyków, która wykazywała skuteczność w obniżaniu ciśnienia, to minimum 100 mld CFU (jednostek tworzących kolonie). Jak przebiega mechanizm obniżania ciśnienia krwi przez probiotyki? Na to pytanie nie znaleziono jeszcze odpowiedzi, ale badacze przypuszczają, że probiotyki mogą wpływać na obniżenie złego cholesterolu (LDL) oraz poziomu glukozy we krwi, co pośrednio reguluje również wartość ciśnienia krwi.
Warto więc wzbogacić swoją codzienną dietę w produkty zawierające naturalną mikroflorę wykazującą właściwości probiotyków, jak sery pleśniowe, jogurty, kefiry, czy kiełbasy długodojrzewające. Pamiętajmy - odpowiednio dobrana dieta i zdrowy tryb życia to pierwsze kroki w walce o zdrowie. Nie zapominajmy jednak o kontroli lekarskiej!