Mniej sodu, więcej potasu

Powszechnie wiadomo, że ograniczenie ilości soli w diecie poniżej 6 g wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.
W analizach INTERSALT udowodniono, że ograniczenie spożycia soli, z równoczesnym zwiększonym spożyciem potasu wykazuje właściwości hipotensyjne. Badania z Anglii, Japonii, Szkocji, Szwecji, USA wykazały, że zmniejszenie konsumpcji soli do ok. 6g i zwiększenie spożycia potasu do 70 mmol/dzień może spowodować obniżenie skurczowego ciśnienia tętniczego średnio o 3,4mm Hg. Wynika z to z faktu, iż potas zwiększa wydalanie sodu, zmniejsza naczyniowy opór obwodowy, zmniejsza wydzielanie reniny i angiotensyny, stymuluje aktywność pompy sodowo-potasowej oraz zmniejsza napięcie adrenergiczne.
Źródła potasu w żywności:
Nasiona roślin strączkowych, pełnoziarniste produkty zbożowe: pieczywo razowe, kasza gryczana, ryż brązowy warzywa m.in.: pomidor, marchewka, kapusta, ziemniaki, papryka, owoce m.in: banany, śliwki, porzeczki, suszone owoce.
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- 1. Jarosz M., Respondek W.: Nadciśnienie tętnicze. Porady lekarzy i dietetyków. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006.
- Tagi:
- nadciśnienie tętnicze,
- sól,
- potas