Zaloguj
Reklama

Mniej sodu, więcej potasu

Autorzy: Monika Toczek - dietetyk
Serce
Fot. Pantherstock
Serce
(5)

Powszechnie wiadomo, że ograniczenie ilości soli w diecie poniżej 6 g  wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. 

Reklama

W analizach INTERSALT udowodniono, że ograniczenie spożycia soli, z równoczesnym zwiększonym spożyciem potasu wykazuje właściwości hipotensyjne. Badania z Anglii, Japonii, Szkocji, Szwecji, USA wykazały, że zmniejszenie konsumpcji  soli do ok. 6g  i zwiększenie spożycia potasu do 70 mmol/dzień może spowodować obniżenie skurczowego ciśnienia tętniczego  średnio o 3,4mm Hg. Wynika z to z faktu, iż potas zwiększa wydalanie sodu, zmniejsza naczyniowy opór obwodowy, zmniejsza wydzielanie reniny i angiotensyny, stymuluje aktywność pompy sodowo-potasowej oraz zmniejsza napięcie adrenergiczne.

Źródła potasu w żywności:

Nasiona roślin strączkowych, pełnoziarniste produkty zbożowe: pieczywo razowe, kasza gryczana, ryż brązowy warzywa m.in.: pomidor, marchewka, kapusta, ziemniaki, papryka, owoce m.in: banany, śliwki, porzeczki, suszone owoce.

Piśmiennictwo

Źródło tekstu:

  • 1. Jarosz M., Respondek W.: Nadciśnienie tętnicze. Porady lekarzy i dietetyków. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006.

Reklama
(5)
Komentarze