Mleczne produkty fermentowane, a poziom cholesterolu

Fermentowane produkty mleczne są źródłem składników pokarmowych o wysokiej wartości odżywczej. Wyróżniają się zawartością białka o wysokiej wartości biologicznej, zbilansowanym składzie aminokwasowym. Stanowią źródło łatwo przyswajalnego: wapnia, potasu i fosforu. Wpływają również na prawidłową gospodarkę lipidową.
Wśród mlecznych produktów fermentowanych o obniżonej zawartości tłuszczu znajdują się min.: jogurt, kefir, mleko ukwaszone, mleko acidofilne. Liczne badania wykazały, że spożywanie fermentowanych produktów mlecznych obniża poziom cholesterolu LDL we krwi. Korzystne właściwości produktów fermentowanych wynikają z faktu, iż powstające w procesie fermentacji bakterie kwasu mlekowego asymilują cholesterol oraz rozkładają w jelicie cienkim kwasy żółciowe. Dzięki czemu dochodzi do zwiększonego wydalania frakcji złego cholesterolu i jednocześnie obniżenia jego stężenia we krwi.
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- 1. Ciborowska H., Rudnicka A. : Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.