Kwasy tłuszczowe typu trans

Kwasy typu trans powstają w wyniku uwodornienia nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zawierają co najmniej jedno wiązanie podwójne. W wyniku czego tłuszcz (oleje roślinne) zmienia konsystencję z płynnej na stałą.
Źródłem kwasów tłuszczowych trans w diecie są: margaryny twarde (kostkowe), żywność typu fast-food, chipsy, produkty cukiernicze: ciastka, ciasta, krakersy, herbatniki. Kwasy tłuszczowe typu trans występują również w niewielkiej ilości (ok 2%) w mleku, wołowinie, baraninie.
Badania pokazują jak niekorzystny wpływ na układ sercowy wywierają izomery trans: zmniejszają frakcję cholesterolu HDL, zwiększają stężenie LDL. Najnowsze badania opublikowane w „British Medical Journal” wskazują, że dieta bogata w tłuszcze trans zwiększa o 20-30% ryzyko rozwoju choroby wieńcowej. Według najnowszych zaleceń dietetycznych kwasy tłuszczowe typu trans powinny stanowić mniej niż 1 % dziennego zapotrzebowania energetycznego.
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- Kochman Z., Karbowska J., Babicz-Zielińska E.: Trans- kwasy tłuszczowe w diecie-rola w rozwoju zespołu metabolicznego. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 2010; 64: 650-658.
Adres www źródła:
- Tagi:
- kwasy tłuszczowe trans