Jaja chronią serce

Badania przeprowadzone przez naukowców z Yale University dowodzą, że obecność jajek w diecie jest korzystne dla serca – nawet u osób z istniejącą chorobą niedokrwienną.
Wśród uczestników badania, którzy codziennie spożywali na śniadanie dwa jaja, nie odnotowano wzrostu stężenia złego cholesterolu i ciśnienia krwi, masy ciała ani funkcji śródbłonka.
Z kolei inne badania sugerują, że codzienne spożywanie jajek może mieć korzystny wpływ na funkcję i skład cholesteroli HDL u osób dorosłych z zespołem metabolicznym. Testy przeprowadzone na Uniwersytecie Connecticut polegały na obserwacji osób, które stosując dietę z ograniczeniem węglowodanów jednocześnie spożywały trzy jajka dziennie. Po 12 tygodniach obserwowano u nich poprawę składu i skuteczności HDL.
Piśmiennictwo
Kategorie ICD:
Kategorie ATC:
- Tagi:
- profilaktyka,
- lipidy,
- jaja kurze