Francuski paradoks

Paradoks francuski odnosi się do zjawiska obserwowanego w ostatnich latach. Dieta francuska jest dietą bogatotłuszczową, w której regularnie spożywane są umiarkowane ilości czerwonego wina. Pomimo tego, ryzyko wystąpienia schorzeń sercowo-naczyniowych u Francuzów jest o 1/3 mniejsze niż u Amerykanów. Naukowcy tłumaczą to obecnością w czerwonym winie związków fenolowych (resweratrol) i flawonoidów (kwercetyna).
Resweratrol należy do salwestrolii, związków naturalnie występujących w roślinach. Zmniejsza podatność frakcji LDL na utlenianie, opóźnia aterogenezę, zmniejsza lepkość krwi, przeciwdziała powstaniu zakrzepów i zatorów, dodatkowo rozkurcza ściany naczyń krwionośnych.
Według Światowej Organizacji Zdrowia regularne picie czerwonego wina (0,2 l dla kobiet i 0,3l dla mężczyzn maksymalnie pięć razy w tygodniu) zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Kongres Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego w Barcelonie potwierdził korzystne właściwości wina czerwonego, jednak u osób które dodatkowo regularnie uprawiały sport efekt utrzymywał się dłużej i był wyraźniejszy.