Betaina i betacyjany na poprawę krążenia

Betaina i betacyjany należą do bioaktywnych, organicznych związków chemicznych. W dużej ilości występują w burakach ćwikłowych. Odpowiadają za czerwono-fioletową barwę warzyw.
Betaina i betacyjany korzystnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Oba związki zmniejszają kruchość naczyń krwionośnych, normują stężenie cholesterolu oraz w niewielkim stopniu obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Dodatkowo, badania wykazały, że betaina wpływa na zmniejszenie poziomu homocysteiny - aminokwasy siarkowego, którego nadmiar jest czynnikiem rozwoju miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Betaina ułatwia również przyswajanie białek i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wątroby.
Ponadto buraki są doskonałym źródłem magnezu, wapnia, potasu, żelaza, miedzi, witamin z grupy B oraz błonnika.
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- 1. Wieczorek- Chełmińska Z.: Żywienie w chorobach serca, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.
- Tagi:
- betacyjany,
- betaina,
- buraki