Awokado, a poziom cholesterolu

Awokado, smaczliwka wywodzi się z Ameryki Środkowej. Owoce są cennym źródłem min.: witaminy B2, B6, E, C oraz potasu. Ze względu na zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych wpływają na poziom cholesterolu
Badania przeprowadzone przez prof. Penny M. Kris-Etherton i wspólpracowników z Pennsylvania State University wykazały, że spożycie jednego awokado dziennie obniża poziom złego cholesterolu LDL o 13,4 mg/dl. W pracach badawczych wzięło udział 45 osób z nadwagą. Uczestnikom zaoferowano trzy różne diety: o średniej zawartości tłuszczu, niskotłuszczową oraz o średniej zawartości tłuszczu z jednym awokado codziennie. Każda z diet obniżała frakcję złego cholesterol, lecz największy spadek zaobserwowano w diecie o średniej zawartości tłuszczu z awokado.Ponadto u badanych spożywających awokado odnotowano najlepszą w porównaniu z dwoma zaproponowanym dietami poprawę poziomu cholesterolu całkowitego i triglicerydów.
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- 1. Li Wang, Peter L. Bordi, Jennifer A. Fleming, Alison M. Hill, and Penny M. Kris‐etherton. Effect of a Moderate Fat Diet With and Without Avocados on Lipoprotein Particle Number, Size and Subclasses in Overweight and Obese Adults: A Randomized, Controlled Trial . Journal of the American Heart Association, Styczeń 2015.