Dieta w hipertrójglicerydemii

Hipertrójglicerydemia jest stanem zaburzenia gospodarki lipidowej, występuje w przypadku podwyższenia stężenia trójglicerydów w osoczu krwi. W badaniach biochemicznych norma dla trójglicerydów wynosi 150 mg/dl. Podwyższenie stężenia trójglicerydów powyżej zalecaną normę predysponuje do rozwoju miażdżycy. Przewlekła hipertrójglicerydemia może przyczynić się od rozwoju ostrego zapalenia trzustki.
Objawy i przebieg złej diety w hipertrójglicerydemii
Dieta w hipertrójglicerydemii
Dieta w hipertrójglicerydemii powinna być oparta o zasady racjonalnego odżywienia, zawierająca pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa i owoce, nabiał i produkty mięsne oraz tłuszcze.
Należy jednak dodatkowo zastosować się do kilku wskazówek:
- Ograniczenie spożycia tłuszczów trans, znajdujących się w: margarynach twardych (kostkowych), chipsach, żywność typu fast-food, produktach cukierniczych: ciastkach, ciastach, krakersach, herbatnikach.
- Ograniczenie produktów z wysoką zawartością cukru i fruktozy. Nie należy jednak zmniejszać spożycia owoców zawierających fruktozę, gdyż jej wpływ na stężenie trójglicerydów jest niewielki. Inaczej sytuacja wygląda w przypadku syropu fruktozowego znajdującego się w wielu produktach przemysłowych m.in.: słodkich napojach gazowanych, sokach, słodyczach, deserach, jogurtach, dżemach, który podobnie jak cukry proste zwiększa syntezę lipoprotein VLDL wątrobie i podwyższa stężenie trójglicerydów.
- Zwiększyć podaż produktów bogatych w kwasy tłuszczowe omega 3 (ryby, owoce morza, orzechy, siemię lniane), które wykazują właściwości obniżające stężenie trójglicerydów.
- Wyeliminować napoje alkoholowe, które są bogatym źródłem energii i podwyższają stężenie trójglicerydów w osoczu krwi.
Właściwie zbilansowana dieta oparta o zasady Piramidy Zdrowego Żywienia z uwzględnieniem dodatkowych wskazówek pozwoli na utrzymanie prawidłowego stężenie trójglicerydów w osoczu oraz ich obniżenie w przypadku nieprawidłowych wartości.
Piśmiennictwo
Bibliografia:
Chevallier L.: 51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych, Wydawnictwo Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2010.
Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.