Jestem tu nowy nie bardzo wiem jak się poruszać. Parę miesięcy temu...
Forum: Operacja i zabiegi kardiologiczne
Temat: Zaniechanie udzielenia pomocy medycznej a zawał serca (1)
- https://www.forumkardiologiczne.pl/forum/zaniechanie-udzielenia-pomocy-medycznej-a-zawal-serca/watek/1343602/1.html#p1343602https://www.forumkardiologiczne.pl/forum/zaniechanie-udzielenia-pomocy-medycznej-a-zawal-serca/watek/1343602/1.html Zaniechanie udzielenia pomocy medycznej a zawał serca Gość
Dzień dobry,
Około godziny 8:00 pacjent udał się ze skierowaniem oraz bólami w klatce piersiowej i oblewającymi go potami do lekarza kardiologa. Lekarz kardiolog stwierdził, iż powyższe objawy nie są niczym groźnym, więc pacjent został zapisany dopiero na wizytę w marcu przyszłego roku. Jednakże z racji tego, iż pacjentowi towarzyszyły znaczne bóle, to postanowił pozostać w przychodni zdrowia, aby zapytać się raz jeszcze Pani doktor, czy go przyjmie. Około godziny 10:00 bóle w klatce piersiowej znacznie się nasiliły, po czym to też z powodów bólów w klatce piersiowej musiał położyć się na podłodze. Dopiero w tym momencie Pani doktor stwierdziła, iż trzeba pacjenta pilnie przebadać i wykonać badanie EKG. Na badaniu EKG wyszło, iż pacjent ma zawał serca i jego serce jest w kiepskich stanie.
W związku z powyższym mam następujące pytanie: - Czy w tym stanie faktycznym lekarz zawinił zgodnie z wymogami sztuki lekarskiej, w szczególności nie badając pacjenta o 8:00, a robiąc to dopiero po 10:00.
2) Czy powyższe zaniechanie natychmiastowego przebadania pacjenta mogło w negatywny sposób wpłynąć na jego stan zdrowia? A w szczególności na następcze skutki zawału jak np: problemy z powrotem do pełnej sprawności, zmęczenie przy wykonywaniu czynności dnia codziennego etc. - Gość
- Baypass - problemy
- Arytmia - ablacja
Mam 20 000 dodatkowych skurczy komorowych. Nie mam żadnych napadów, utrat...
- Operacje i zabiegi przy stosowaniu leków przeciwzakrzepowych
Witam!Jestem 2 msc po operacji i mam w związku z tą operacją dużo blizn....
- Ablacja a przeprowadzka na stałe w góry
Witam serdecznie,mój mąż (po czterdziestce) ma problemy kardiologiczne:...