poznalam niezyklego lekarza, ktory umie leczyc wiele chorob, w tym najciezszych. jesli chcecie...
Forum: Wrodzone lub nabyte wady serca
Temat: Wynik echo (1)
- https://www.forumkardiologiczne.pl/forum/wynik-echo/watek/1537866/1.html#p1537866https://www.forumkardiologiczne.pl/forum/wynik-echo/watek/1537866/1.html Wynik echo Gość
Dzień dobry. Od jakiegoś czasu czuje czasami kłucia w klatce piersiowej oraz dziwne kołatania. Zwłaszcza wieczorem gdy leżę. Byłem u lekarza rodzinnego, wykonał badania z krwi tarczycy, jonogram i EKG i wszystko niby w porządku. Zasugerowano wizytę u psychiatry. Dostałem lek trittico po którym śpię normalnie i wycisza mi wieczorne bicie serca. Jestem osobą nerwowa, którą łatwo się stresuje. Miałem takie napady, nie mogłem spać i wtedy czułem bardzo bicie serca.
Byłem niedawno u kardiologa, który wykonał mi echo serca. Oto wynik:
LK -49,5/28 mm;LP-35 mm ;PK-22mm; PP -40/38mm; EF-65% PMK-15,5/08 mm-niepogrubiała ściana wolna-14/08 mm -niepogrubiała: Zastawka mitralna: niejednorodne płatki; drobne zmiany hyperechogenne na płatkach;
zaburzona koaptacja i uginanie do LP pł.tylnego DE 21mm;EF sl-100m/s
Zastawka aortalna: w normie
Zastawka tródzielna ;nadmiernie wiotkie płatki-niejednorodne
Doppler: IM- 0/I st;
Gradient mitralny: max-3,5 mm HG.; AcT TP-105mm/s w normie. VmaxTP-1,15 m/s;Pole mitralne 3,1 cm kwadr.Ciągłosć przegrody m/przedsionkowej zachowana..Bez płynu w osierdziu .Bez skrzeplin w jamach serca. Gradient na dr.odpływu lewej komory max-10 mmHg; Aorta wstępujaca nieposzerzona : opuszka o szerok.33mm część występująca-31,5 mm Kurczliwość ścian: w normie
Powiedział, że w sumie wszystko w porządku. Mała niedomykalność zastawki mitralnej, ale właściwie bez znaczenia. Mam się niczym nie przejmować, bo podobno dużo ludzi ma to i nawet o tym nie wie. Coś na zasadzie taka uroda. Został mi przepisany magnez z witaminą b6 oraz w razie wystąpienia dużego kołatania serca propranolol 1/2 tabletki.
Spytałem go również o aktywność fizyczna czy mogę uprawiać(spacery, rower i trekking po Tatrach) powiedział, że bez najmniejszego problemu nadal prowadzić aktywny tryb życia. Nawet nic nie wspomniał o kontrolowaniu tego itp. Dodam, że ciśnienie mam w okolicy 110/75, puls 70-90 w spoczynku (jak się zdenerwuje to ponad 100 a po trittico 60.
Proszę o interpretację tego, czy faktycznie nie mam się czego bać i w zupełności mam żyć normalnie jak do tej pory. Z góry dziękuję - Gość
- efektywny lekarz
- Zastawka
Witam.Mam 26 lat stwierdzono u mnie łagodną niedomykalność zastawki...
- Stymulator serca
Witam. Mam prawie 38 lat i wszczepiony stymulator serca. Moje pytanie jest...
- ankieta dla pacjentów hospitalizowanych w dobie pandemii oraz ich osób bliskich
Szanowni Państwo,przygotowuję pracę doktorską na Śląskim...
- Tematy:
- wady serca