Witam, ktoś może mi powiedzieć czy wyniki mojego echo serca są dobre?
Forum: Profilaktyka kardiologiczna
Temat: Ujemny załamek T w III i Wiotka Przegroda Międzyprzedsionkowa. (1)
- https://www.forumkardiologiczne.pl/forum/ujemny-zalamek-t-w-iii-i-wiotka-przegroda-miedzyprzedsionkowa/watek/1308427/1.html#p1308427https://www.forumkardiologiczne.pl/forum/ujemny-zalamek-t-w-iii-i-wiotka-przegroda-miedzyprzedsionkowa/watek/1308427/1.html Ujemny załamek T w III i Wiotka Przegroda Międzyprzedsionkowa. Gość
Witam.
Mam na imię Marcin i mam 25 lat. Odkąd pamiętam mam dziwne objawy związane z sercem - często bije mocno, szybciej, czasami czuję dziwne uczucie w klatce piersiowej. Porobiłem masę badań, kilkukrotnie badania krwi, tarczycy, elektrolity, mocz, usg jamy brzusznej, 2x Echo Serca, chyba z 10 razy EKG, Holter EKG i kiedyś Holter ciśnieniowy. Wszystkie te badania wykonałem w przeciągu ostatniego pół roku. Wszystko niby ok i nie ma się czym martwić. Na Echo wyszło wszystko w porządku, lekarz nawet nie wspomniał o tej Wiotkiej przegrodzie międzyprzedsionkowej. Powiedział, że z sercem wszystko ok, przegroda bez przecieków. Na EKG natomiast wyszedł mi Ujemny Załamek T w III i również lekarz stwierdził, że wyniki bardzo dobre. Rentgen klatki piersiowej również wyszedł dobrze. Wszyscy lekarze u których byłem w przeciągu lat twierdzą zgodnie, że moje objawy są wynikiem nerwicy - kilkukrotnie trafiłem do szpitala z objawami ataku paniki i zawsze Hydroksyzyna pomagała i w czasie tych ataków zawsze badania EKG i morfologia wychodziły idealnie. Niestety z wynikami coś jest ewidentnie nie tak. Proszę o interpretację
Holter EKG:
107721 Qrs'ów (co to jest? Liczba uderzeń serca w trakcie trwania badania?)
Średni rytm HR 82
Max HR 136
Min HR 41
Ponadto wykryto 112 Pojedynczych nadkomorowych pobudzeń przedwczesnych
4 Tachykardie
4 Bradykardie
I reszta same zera, nic więcej.
W ciągu rejestracji rytm zatokowy. Obserwowano nieliczną poj. ektopię nadkomorową. Pauz powyżej 2,0s nie obserwowano.
Nie mam pojęcia czy te wyniki są ok, czy lekarze coś ukrywają.
Moje pytania:
Dlaczego w EKG wychodzi mi ujemny załamek T w III i co to w ogóle jest?
Czy ta Wiotka Przegroda Międzyprzedsionkowa czymś grozi? Czy wyklucza uprawianie sportów?
Jakie badania mam jeszcze wykonać? Myślę, że Próby wysiłkowej nie muszę, ponieważ przejechanie na rowerze 80km dziennie nie stanowi dla mnie jakiegoś wyzwania, nie boli mnie serce, a męczę się raczej "prawidłowo".
Nurtuje mnie bardzo też jedno pytanie. Odkąd pamiętam czułem swoje serce. Widzę jego ruch na klatce piersiowej, często nawet przez ubranie. Widzę jak klatka unosi się w rytm jego bicia. Jestem szczupłą osobą. Czy takie zjawisko jest normalne? Z góry dziękuję. - Gość
- Badanie ECHOForum: Profilaktyka kardiologiczna
- Interpretacja EKG
Proszę o interpretację EkG lekarz twierdzi że wszytski ok Ale bóle serca...
Forum: Profilaktyka kardiologiczna - EKG
Proszę o odczyt EKG,w ostatnim czasie męczą mnie zawroty głowy.
Forum: Profilaktyka kardiologiczna
- Tematy:
- dbanie o zdrowie
- kardiologia