poznalam niezyklego lekarza, ktory umie leczyc wiele chorob, w tym najciezszych. jesli chcecie...
Forum: Nadciśnienie tętnicze, problemy z krążeniem
Temat: Leczenie nadciśnienia - działania niepożądane, kiedy mogą minąć? (1)
- https://www.forumkardiologiczne.pl/forum/leczenie-nadcisnienia-dzialania-niepozadane-kiedy-moga-minac/watek/1513537/1.html#p1513537https://www.forumkardiologiczne.pl/forum/leczenie-nadcisnienia-dzialania-niepozadane-kiedy-moga-minac/watek/1513537/1.html Leczenie nadciśnienia - działania niepożądane, kiedy mogą minąć? Gość
Z wyników badania Holtera wartości średniego RR skurczowego w dzień wynosiły 146 mmHg a rozkurczowego 88 mmHg, w nocy skurczowe 116 mmHg a rozkurczowe 66 mmHg co spowodowało wizytę u Kardiologa i przepisanie Alortii 50mg+10mg. Przyjmowanie leku rozpocząłem 30.09.2020r., pierwsze 10 dni - 12 dni czułem się bardzo dobrze a po tym okresie powróciła część objawów, z którymi mierzyłem się wcześniej. Objawy wróciły o mniejszej aktywności niż było to przed rozpoczęciem zażywania Alortii a należą do nich m.in. uczucie ćmienia (często), otępienia (często), przeszywające bóle mięśni pleców i dłoni (często) /po przebudzeniu oraz w ciągu dnia/, wzmożona perystaltyka jelit ale bez występowania bólów brzucha i biegunek, zaczerwienie na twarzy (często). Opisane objawy pojawiają się zazwyczaj wspólnie ew. w bliskiej odległości czasowej i przeszkadzają w normalnym funkcjonowaniu tak jak 2,3 lata wcześniej przeszkadzały zaburzenia jelit.
Z jednostkowych, domowych pomiarów wykonywanych od ok. 12 dnia od wdrożenia alortii wynika spadek ciśnienia skurczowego do poziomu 111 mmHg a rozkurczowego 83 mmHg (pomiary wykonywane sprzętem domowym, w ciągu dnia).
Czy opisane objawy mogą być spowodowane nagłym, stałym obniżeniem ciśnienia?
Jeżeli tak, to jak długo może to jeszcze trwać?
Czy opisane objawy przed rozpoczęciem leczenia Alortią mogły być spowodowane nieświadomie nieleczonym od kilku lat nadciśnieniem?
Czy może jednak objawów nie należy łączyć ze zdiagnozowanym nadciśnieniem, które trzeba oczywiście leczyć a należy szukać przyczyny w innym miejscach?
Dodatkowe informacje:
Poza wykonanym miesiąc temu Holterem i EKG - wynik prawidłowy, tomografią głowy - wynik prawidłowy (wykonaną po badaniu dna oka, które wykazało OP t.n. II bladoróżowa o granicach zatartych, lekko uniesiona / OL ok.), miałem na przestrzeni ostatnich 4 lat dziesiątki innych badań m.in. 2 gastroskopie, kolanoskopia, usg jamy brzusznej czy szereg innych możliwych z krwi (dysponuje już pokaźnym segregatorem materiałów) - wszystko wychodziło ok ew. w normie. Ostatecznie stwierdzono: na podstawie objawów i badań dotychczas wykonanych można rozpoznawać dyspepsję czynnościową oraz nakładającą się nienadżerkową chorobę refluksową z jednoznaczną informacją, że nie ma podstaw do rozpoznania zespołu jelita drażliwego.
Odwiedzałem również Gastrologów, Neurologów, Reumatologa, Laryngologa, Psychiatrę, który zasugerował nerwicę i wdrożył Asentrę 50mg – obecnie biorę od 1,5 miesiąca i nie czuje za specjalnie różnicy. Mam od kilku lat dnę moczanową, stałe branie milurit (300) pomaga mi utrzymać odpowiednie wartości kwasu moczowego (poziom 4,8 – 5) co nie generuje ataków.
Ponadto w ostatnich 12 latach byłem bardzo aktywny zawodowo (podróże, spotkania, praca 10h – 12h dziennie, inne problemy), w ostatnich 18 miesiącach po narodzinach długo wyczekiwanej małej księżniczki mocno zwolniłem (praca 5h – 6h dziennie) i od tego okresu objawy opisane powyżej się pojawiają.
W trakcie urlopów (dłużej niż 5 dni) objawy nie występują. Mam 35 lat. - Gość
- efektywny lekarzForum: Problemy z ciśnieniem
- Twynsta 80/10 skacze ciśnienie po kilku latach spokoju.
Moja mama (70 lat ) od wielu lat bierze Twynsta 80/10. Od kilku dni w nocy i rano ciśnienie...
Forum: Problemy z ciśnieniem - Nadciśnienie Tętnicze
Dzień dobry. Jestem studentką Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka....
Forum: Problemy z ciśnieniem - Napadowe nadcisnienie po seksie
Mam to od 15 lat. Pogarszało się z wiekiem. Gdzieś około 4 godziny po seksie...
Forum: Problemy z ciśnieniem