Dzień dobry, proszę o interpretację wyniku holtera ekg78 Średnie tętno...
Forum: Profilaktyka kardiologiczna
Temat: Kardiomiopatia rozstrzeniowa, porady (1)
- https://www.forumkardiologiczne.pl/forum/kardiomiopatia-rozstrzeniowa-porady/watek/1544729/1.html#p1544729https://www.forumkardiologiczne.pl/forum/kardiomiopatia-rozstrzeniowa-porady/watek/1544729/1.html Kardiomiopatia rozstrzeniowa, porady Gość
Dzień dobry,
mam niespełna 30 lat, nigdy wcześniej nie chorowałam na nic poważnego/przewlekłego, w pewnym okresie zaczęłam mieć dziwne kołotanie serca+zaburzenia widzenia czasem z bólem głowy czasem bez. Myślałam, że to organizm ciężko znosi rozpoczęcie stosowania tabletel hormonalnych (brałam Qlaire potem Belare)
Zgłosiłam się do lekarza POZ w związku z anginą i wspomniałam o tych zaburzeniach i tym, że podejrzewam o to tabletki antykoncepcyjne. Wystawił mi skierowanie na badania krwi + wizytę w poradni kardiologicznej.
Krótko przed wizytą w poradni przechodziłam również covida.
Wizyta zakończyła się rozpoznaniem:
kardiomiopatii rozstrzeniowej
A oto opis do badań:
EKG monogram (Elektrokardiografia):
Rytm komór/RZM: 70/min
Odstęp PR: 152 ms
Czas QRS: 128 ms
QT/QTC: 447/467 ms
Osie P-R-T: 60 -94-83
Śr. RR: 855 ms
QTcB: 483 ms
QTcF: 470 ms
LBBB, PPK; zaziębienie na ramieniu wstępującym zał. R w odpr. II, III, aVF; ujemne zał. T w odpr. V4-V6
RR 90/70 mmHg
czynność serca miarowa
płuca osł. bez zmian
Echo serca (USG, Echokardiografia)::
LK 56 mm
LP 40 mm
PK 23 mm
IVS/PWD 9/9 mm
Ale 30 mam
EF 40%
głęboka hypokineza koniuszka, segmentów ściany przedniej przegrody, segm. koniuszkowych ściany bocznej i dolnej
Wnioski:
Obraz kardiomiopatii rozstrzeniowej z upośledzeniem funkcji globalnej.
Zastawki mitralna z cechami łagodnego zwłóknienia płatków i ograniczenia ruchomości płatka tylnego i łagodną niedomykalnością.
[Mała niedomykalność zastawki trójdzielnej, bez cech nadciśnienia płucnego]
Dostałam skierowanie do szpitala w celu dalszej diagnostyki (koronarografie oraz na holtera)
Czy jest te wyniki są bardzo złe, bo jestem dość wysportowana, silna, faktycznie mam wiecznie zimne ręce i stopy ale poza tymi dziwnymi incedytami
z kołotaniem serca bardzo dobrze się czuję?
Czy przejście covida mogło doprowadzić do kardiomiopatii w tak krótkim czasie?
Czy powinnam jakoś wcześniej się przygotować do tej diagnostyki w szpitalu?
W jakiś sposób można naturalnymi sposobami zwiększyć EF40%?
Czy powinnam zrobić jakieś badania krwi lub testy genetyczne w związku z tym rozpatrzeniem by dowiedzieć się czy jest to coś nabytego lub wrodzonego?
Czego powinnam unikać po takiej diagnozie jeśli chodzi o sport, dietę, styl życia?
Czy jest zalecana jakaś suplementacja, dieta, aktywność fizyczna w przy tego typu uszkodzeniach serca?
Czy ćwiczenia oddechowe są wskazane czy wręcz przeciwnie?
Czy jest jakaś społeczność, strona gdzie można spotkać osoby z tym rozpoznaniem? - Gość
- Holter ekgForum: Profilaktyka kardiologiczna
- Interpretacja EKG
Proszę o pomoc w interpretacji EKG. Ból w klatce, osłabienie, badania krwi w...
Forum: Profilaktyka kardiologiczna - EKG
Proszę o odczyt EKG,w ostatnim czasie męczą mnie zawroty głowy.
Forum: Profilaktyka kardiologiczna - Badanie ECHO
Witam, ktoś może mi powiedzieć czy wyniki mojego echo serca są dobre?
Forum: Profilaktyka kardiologiczna
- Tematy:
- dbanie o zdrowie
- kardiologia