Dzień dobry. Od jakiegoś czasu czuje czasami kłucia w klatce piersiowej...
Forum: Wrodzone lub nabyte wady serca
Temat: Bradykardia czy objawy odstawienne? (1)
- https://www.forumkardiologiczne.pl/forum/bradykardia-czy-objawy-odstawienne/watek/1325888/1.html#p1325888https://www.forumkardiologiczne.pl/forum/bradykardia-czy-objawy-odstawienne/watek/1325888/1.html Bradykardia czy objawy odstawienne?
Witam,
mam 32 lata i od 2 lat leczyłem się na nadciśnienie tętnicze. Miałem wtedy wyniki po 160-180/90-100 i ważyłem około 110 kg przy wzroście 180 cm. Lekarz przepisał mi ramipril w najmocniejszej dawce tj. 10 mg. Lek brałem przez 2 lata, ale..
W ciągu ostatniego roku zacząłem dość intensywnie ćwiczyć (schudłem ponad 25 kg) i zmieniłem dietę na zdrową - ćwiczę głównie bieganie (około 5 km) lub grę w piłkę 4 razy w tygodniu.
Niestety mniej więcej w lutym tego roku zaczęły się pojawiać niepokojące objawy tj. spowolnione tętno, uczucie jakby serce się zatrzymało (mam wrażenie, że 2 razy tak właśnie było) i nagle tachykardia. Sytuacja ta wystąpiła 3 krotnie w przeciągu pół roku.
Po 3 takiej sytuacji poszedłem do kardiologa, zrobiłem Holter ekg i ciśnieniowy (po wcześniejszym odstawieniu leków na 5 dni zgodnie z przykazaniem lekarza), później wróciłem na konsultację.
O ile holter ciśnieniowy wyszedł raczej bez zarzutu (ogólnie ciśnienie mam ok 130/80 ale zdarzają się chwilowe skoki), to holter ekg wskazał na bradykardię (zakres 33-100) z czego najniższa wartość w nocy.
Średnia wyszła 52 ale dolne wartości z każdej godziny oscylowały w granicach 42-45.
Doktor zmienił mi lek na primacor w dawce 5 mg mówiąc, że to bardziej na wyrównanie wartiości ciśnienia (żeby zminimalizować skoki) raz dziennie + co dwa dni kazał brać potas z magnezem.
Ad pulsu powiedział, że wszystko jest ok i nie ma się co przejmować np. rozrusznikiem, ale holter kazał powtórzyć za około miesiąc.
Teraz sytuacja wygląda tak, że wolne tętno pojawia mi się w dni, w które nie trenuję, ale tylko do momentu jak coś zjem tj. np. mam tętno 47-50, a jak zjem wzrasta do 60-64. Niższe też jest wieczorem tj. w granicach 52-55, a w nocy nie spada poniżej 40 (kupiłem pulsometr ).
Niestety zdarzyło mi się pary razy (zaznaczę, że na początku tj. jak przeszedłem na nowe leki), że tętno spadło mi do 40 w ciągu dnia normalnie w pracy i czułem się wtedy fatalnie, ciężko się oddychało itd.
Moje pytanie jest następujące - czy opisane przeze mnie "dziwne" zachowanie mojego organizmu może wskazywać na odstawienie ramiprilu (bodaj betabloker) czy np. na cukrzycę (wzrost tętna po jedzeniu), albo na inną chorobę (wieńcowa, tarczyca - mama ma hashimoto).
Z góry dziękuję za ewentualne porady - Gość
- Wynik echo
- Nerwica czy faktyczny problem
Hej, na wstępnie kilka słów o sobie. Mam 31 lat, jestem w dobrej kondycji, bez...
- ankieta dla pacjentów hospitalizowanych w dobie pandemii oraz ich osób bliskich
Szanowni Państwo,przygotowuję pracę doktorską na Śląskim...
- ASD II I POWTARZAJĄCE SIĘ MIGOTANIE PRZEDSIONKÓW
Witam. Mój mąż od 2012 roku miał migotanie przedsionków...
- Tematy:
- wady serca