Porady specjalisty z kategorii: Choroba wieńcowa
Dławica piersiowa - przyczyny, objawy, diagnoza, leczenie
Dławica piersiowa zaliczana jest do pierwszych objawów choroby niedokrwiennej serca. Szacuje się, że w Polsce na dławicę piersiową choruje około 1,5 miliona osób. Dławica jest skutkiem problemów związanych ze zwężaniem światła tętnic wieńcowych, które doprowadzają krew do serca. Miażdżyca, czyli odkładanie złogów cholesterolu w świetle tętnic, uznawana jest za jeden z głównych czynników, które przyczyniają się do wystąpienia dławicy piersiowej. Skala problemu jest ogromna, jak wskazują lekarze, blisko 50% pacjentów, którzy cierpią na chorobę niedokrwienną serca, może również chorować na dławicę piersiową.
Dieta w hipertrójglicerydemii
Hipertrójglicerydemia jest stanem zaburzenia gospodarki lipidowej, występuje w przypadku podwyższenia stężenia trójglicerydów w osoczu krwi. W badaniach biochemicznych norma dla trójglicerydów wynosi 150 mg/dl. Podwyższenie stężenia trójglicerydów powyżej zalecaną normę predysponuje do rozwoju miażdżycy. Przewlekła hipertrójglicerydemia może przyczynić się od rozwoju ostrego zapalenia trzustki.
Miażdżycy - przyczyny, objawy, diagnoza, leczenie
Miażdżyca jest stanem chorobowym o charakterze przewlekłym. Jest chorobą obejmującą tętnice. U jej podstaw leżą strukturalne jak również czynnościowe uszkodzenia śródbłonka naczyń krwionośnych. Zaburzenia spowodowane są gromadzeniem i odkładaniem się lipoprotein o małej gęstości LDL, komórek piankowatych i cholesterolu. Zmiany miażdżycowe obejmują zwykle aortę, tętnice wieńcowe, szyjne oraz kończyn dolnych. W wyniku pojawiających się zmian podchodzi do zgrubienia ścian naczyń oraz zaniku ich elastyczności. Istotnym elementem zapobiegania arteriosklerozie jest prawidłowo zbilansowana dieta. Zatem jakie czynniki żywieniowe przyczyniają się do rozwoju miażdżycy?Główne błędy żywieniowe, które przyczyniają się do rozwoju choroby:Nadmierna podaż energii z pożywieniem, zbyt kaloryczne posiłki;Wysokie spożycie tłuszczów, w tym tłuszczów nasyconych pochodzenia zwierzęcego i cholesterolu, których źródłem są m.in.: podroby (wątróbka, nerki, serce, ozorki), wieprzowina, pasztet, salami, bekon, baleron, smalec, masło, śmietana;Zbyt niskie spożycie produktów będących źródłem błonnika pokarmowego (pełnoziarniste produkty zbożowe, kasze, warzywa, owoce);Niska podaż produktów bogatych w witaminy: A, C, E, B6, B12 i składników mineralnych: Mg, Ca, K;Duże spożycie słodyczy i produktów wysokosłodzonych;Spożywanie nadmiernej ilości soli, przekraczające zalecaną dawkę do 5 g (1 płaska łyżeczka)Nadmierne spożycie potraw smażonych, wysoko przetworzonych oraz alkoholuPrzedstawione błędy żywieniowe sprawiają, iż warto przeanalizować swoje nawyki żywieniowe. Zastanowić się czy popełniamy ukazane błędy i poprzez niewłaściwy sposób żywienia narażamy się na rozwój miażdżycy.
Żywienie w chorobie niedokrwiennej mięśnia sercowego
Choroba niedokrwienna mięśnia sercowego polega na upośledzonym, zaburzonym ukrwieniu mięśnia sercowego, wynikającym ze zmniejszenia średnicy naczyń odżywiających serce-naczyń wieńcowych. Następstwem tego może być niedotlenienie mięśnia sercowego. Przyczynami schorzenia są m.in.: powstające w naczyniach wieńcowych zmiany miażdżycowe, przerost mięśnia sercowego, nadciśnienie tętnicze, wody serca.Zalecenia żywieniowe:Zachowanie należnej masy ciała w przedziale BMI 20-24,99 kg/m2,Spożywanie 5-6 małych objętościowo posiłków w ciągu dnia,Ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych (pochodzenia zwierzęcego), zastąpienie ich jedno i wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (oleje roślinne, ryby morskie, orzechy).Ograniczenie konsumpcji produktów bogatych w cholesterol: żółtko jaj, podroby, tłuste mięsa.Źródła białka: ryby, kurczak, indyk, cielęcina, królik, niskotłuszczowe produkty mleczne.Węglowodany powinny pochodzić z: kasz, makronów, pieczywa, owoców i warzyw.Zapewnienie co najmniej 5 porcji warzyw i owoców, które są źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego.Ograniczenie spożycia soli poniżej 5 g/ dzień i produktów zawierających spore ilości soli (produkty marynowane, konserwowe, wysoko przetworzone, słone paluszki, krakersy).Zalecane techniki kulinarne: gotowanie w wodzie, na parze, pod ciśnieniem, duszenie, pieczenie bez obsmażania.
- Reklama
Żywienie w miażdżycy
Miażdżyca (Atherosclerosis) jest chorobą obejmującą tętnice. Istota choroby polega na odkładaniu się w wewnętrznej błonie naczynia tętniczego cholesterolu, jego estrów oraz lipidów. W wyniku tego dochodzi to tworzenia się blaszek miażdżycowych. Rozrost tkanki łącznej z powstaniem ognisk, rozmiękanie i zwapnienie, prowadzi do zgrubienia ściany tętnic, zwężenia jej światła co utrudnia prawidłowy przepływ krwi. Choroba rozwija się przez długie lata nie dając żadnych objawów, jednak z czasem stanowi poważne zagrożenie dla życia człowieka. Ważną rolę w leczeniu miażdżycy odgrywa prawidłowo zbilansowana dieta.
Niedokrwistość serca - przyczyny, objawy, diagnoza, leczenie
Niedokrwistość serca, inaczej choroba niedokrwienna to nic innego jak zespół różnych objawów, które spowodowane są niedokrwieniem mięśnia sercowego. Schorzenie to dotyka nie tylko osoby dorosłe oraz starsze ale także dzieci a nawet noworodki. Objawy, które mu towarzyszą spowodowane są zaburzeniem równowagi pomiędzy ilością dostarczanego przez krew do serca tlenu a jego zapotrzebowaniem na ten pierwiastek. Choroba niedokrwienna, zawsze wymaga leczenia. W przeciwnym razie niesie ze sobą bardzo poważne konsekwencje.Może doprowadzić do upośledzenia sprawności, problemów z wykonywaniem prostych codziennych czynności, zawału serca a także przedwczesnej śmierci. Szybka diagnoza choroby niedokrwiennej, włączenie stosownego leczenia, stosowanie się do zaleceń kardiologa oraz zmiana nawyków życiowych dają szanse pacjentowi na normalne i samodzielne funkcjonowanie w życiu codziennym.Jakie są przyczyny choroby niedokrwiennej serca? Jakie są objawy niedokrwistości serca? Co zrobić by nie doprowadzić do rozwoju tego schorzenia?
Zawał serca - przyczyny, objawy, diagnoza, leczenie
Zawał oznacza martwicę narządu lub tkanki wywołaną niedokrwieniem. W zależności od miejsca niedokrwienia, wyróżnia się zawał tkanki mózgowej (udar niedokrwienny mózgu), płuca lub serca.O zawale serca mówimy wtedy, gdy niedokrwienie w tym narządzie trwa co najmniej 20 minut. Po tym czasie dochodzi do śmierci niektórych komórek mięśnia sercowego. Z kolei po 3-6 godzinach od wystąpienia zawału z jednoczesnym brakiem interwencji medycznej, „umierają” wszystkie miocyty serca. Zjawisko to można bezpośrednio zaobserwować podczas badania histologicznego.Podstawowym objawem zawału serca jest ból, analogiczny do tego, jaki towarzyszy stabilnej chorobie wieńcowej, z tym zastrzeżeniem, że w pierwszym przypadku, ból nie ustępuje w ciągu 5 minut od zaniku działania wywołujących go czynników, czy po podaniu jednej dawki (0,4 mg nitrogliceryny) podjęzykowo.
Zawal serca - przyczyny, objawy, diagnoza, leczenie, jak rozpoznać
Choroby układu sercowo-naczyniowego należą do najczęstszych schorzeń w naszej populacji, zostawiając w tyle nawet nowotwory. Jedną z ich najpoważniejszych konsekwencji jest zawał mięśnia sercowego. Jak rozpoznać, że mogło dojść do zawału i jak pomóc choremu przed przybyciem karetki pogotowia?
Dieta po zawale mięśnia sercowego
Zawał serca jest stanem bezpośredniego zagrożenia dla życia i zdrowia pacjenta. Zaliczany jest do jednej z chorób wieńcowych, w której dochodzi do powstania obszaru martwicy, na skutek zamknięcia bądź dużego zwężenia światła tętnicy. Serca nie jest właściwie ukrwione. W konsekwencji prowadzi to do pojawienia się silnego kłująco- pulsującego bólu w klatce piersiowej, promieniującego do rąk czy żuchwy, pojawiają się zawroty oraz ból głowy, duszności i omdlenia.
Dławica Prinzmetala - przyczyny, objawy, diagnoza, leczenie
Dławica Prinzmetala jest jedną z postaci choroby wieńcowej, a objawy jej towarzyszące, związane są z obecnymi w tętnicach wieńcowych serca, zmianami miażdżycowymi. Ból, pojawia się na skutek silnego kurczenia się tętnic wieńcowych, towarzyszy pacjentom najczęściej nad ranem bądź w nocy.
- Reklama
Powikłania po przebytym zawale serca
Do powstania zawału serca przyczynia się martwica komórek mięśnia sercowego, na danym obszarze, która powstaje na skutek zamknięcia światła naczynia wieńcowego. Charakterystycznym jego objawem jest kłująco-palący ból w klatce piersiowej, uczucie duszności, omdlenia i inne. Zawał serca stanowi bezpośrednie zagrożenie zagrożenie dla zdrowi i życia.
Zawał serca - przyczyny, objawy, diagnoza, leczenie, pierwsza pomoc
Zawał serca jest stanem zagrażającym życiu człowieka. Dochodzi do niego w sytuacji gdy na skutek m.in. niewydolności wieńcowej, zaburzone zostanie doprowadzanie krwi do serca. W przypadku pojawienia się podejrzenia o możliwości zawału serca u jakiejś osoby, należy natychmiast jej pomóc.
Zakrzepica - przyczyny, objawy, diagnoza, leczenie
W zdrowym, sprawnie funkcjonującym ciele krew, przepływająca przez naczynia krwionośne, dostarcza niezbędnych składników odżywczych oraz tlenu do wszystkich narządów. W sytuacji, gdy w naczyniach zaczynają się tworzyć skrzepy, nie jest to możliwe. Choroba, w której w naczyniach tworzą się skrzepy nazywana jest zakrzepicą.
Miażdżyca - przyczyny, objawy, diagnoza, leczenie
Miażdżyca to choroba, która dotyka coraz większej liczy osób, nie tylko w wieku starszym ale również i młodszym (dzieci, młodzież oraz młodzi dorośli). Kiedyś sądzono, iż tryb życia nie ma nic wspólnego z jej powstawaniem. Dziś wiemy, iż niewłaściwy tryb życia, brak aktywności fizycznej, nieprawidłowa dieta mają ogromny wpływ na powstawanie i rozwój blaszki miażdżycowej.
Miażdzyca i choroba wieńcowa - przyczyny, objawy, diagnoza, leczenie
Organizm człowieka jest systemem bardzo złożonym. Jednym z najważniejszych układów, jest układ krwionośny, składający się z serca, tętnic, żył oraz naczyń krwionośnych, które doprowadzają krew do każdego zakątka naszego ciała. Zdrowe naczynia krwionośne, są elastyczne, gładkie nie mają złogów, które uniemożliwiałyby prawidłowy i szubki przepływ krwi. Z upływem lat stają się one twarde i ulegają zasklepieniu przy udziale białek, soli, tłuszczu i innych a proces ten nazywamy miażdżycą.
Choroba niedokrwienna serca - przyczyny, objawy, diagnoza, leczenie
Choroba niedokrwienna serca (IHD, ischaemic heart disease), określana bywa także chorobą wieńcową czy dławicą piersiową. Istnieje możliwość określenia ryzyka rozwinięcia się tej choroby u pacjenta (np. podstawie informacji o obciążeniach rodzinnych czy stwierdzonych czynnikach ryzyka ale w większości przypadków pacjenci zgłaszają się do lekarza w sytuacji gdy pojawi się u nich silny ból w klatce piersiowej. Spowodowana ona jest różnego rodzaju zmianami morfologicznymi w naczyniach wieńcowych lub/i ich odgałęzieniach. Na skutek tego dochodzi do bardzo ostrego lub przewlekle trwającego pogorszenia prawidłowej czynności serca, które wywołane jest na skutek zaburzenia równowagi między aktualnym zapotrzebowaniem na tlen i związki energetyczne a ich dostarczaniem.
Zawał - przyczyny, objawy, diagnoza, leczenie
Zawał serca jest stanem, w którym najczęściej dochodzi do zamknięcia zakrzepem tętnicy doprowadzającej krew do serca. Zakrzep powstaje w wyniku pęknięcia blaszki miażdżycowej. W efekcie dochodzi do obumarcia danego obszaru serca. Wystąpienie zawału serca jest sytuacją zagrażającą życiu.
Choroba wieńcowa - przyczyny, objawy, diagnoza, leczenie
Zaburzenia gospodarki tłuszczowej, nadciśnienie tętnicze i palenie tytoniu są czynnikami najbardziej sprzyjającymi powstaniu choroby wieńcowej. Każdy z tych czynników zwiększa dwukrotnie ryzyko choroby, jeśli występują one łącznie, ryzyko jest kilkakrotnie większe.
Choroba wieńcowa, choroba niedokrwienna serca - przyczyny, objawy, diagnoza, leczenie
Przyczyną choroby wieńcowej są najczęściej zmiany miażdżycowe zwężające tętnice zaopatrujące w krew mięsień sercowy, który staje się niedotleniony.