Choroba wieńcowa
Hipercholesterolemia Rodzinna – ukryte zagrożenie dla całych rodzin
24 września obchodzony jest Dzień Świadomości Hipercholesterolemii Rodzinnej. Choroba charakteryzuje się bardzo wysokim poziomem „złego” cholesterolu LDL, który nie jest uwarunkowany niewłaściwym stylem życia, lecz uszkodzeniem genu. Rezultat jest jednak ten sam: miażdżyca, zawał serca, udar mózgu . W najbliższą sobotę stowarzyszenie pacjentów przypomni, jak chronić siebie i swoich bliskich przed przykrymi konsekwencjami zbyt późnej diagnozy.
Co drugi Polak umiera na serce - jak zmniejszyć śmiertelność spowodowaną chorobami układu krążenia?
Corocznie około 170 tys. Polaków umiera z powodu chorób serca. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego choroby i powikłania kardiologiczne są przyczyną niemal 46% wszystkich zgonów. Dotyczy to osób w każdym wieku.
Trening fizyczny w regulacji przepływu wieńcowego
Trening fizyczny, uprawiany regularnie, prowadzi do określonych zmian w strukturze serca oraz naczyń wieńcowych. Wspomaga on mechanizmy regulacyjne związane z przepływem wieńcowym, jak również prowadzi do szeregu zmian, które w efekcie odbarczają mięsień sercowy.
Profilaktyczne właściwości zielonej herbaty w chorobie wieńcowej
Choroba wieńcowa, zwana inaczej chorobą niedokrwienną serca, związana jest z niedokrwieniem mięśnia sercowego. Przyczyną niedokrwienia jest zmniejszanie rezerw wieńcowych najczęściej w skutek miażdżycorodnych przewężeń tętnic wiecowych. W zapobieganiu chorobie wieńcowej ważna jest modyfikacja stylu życia oraz zwrócenie uwagi na profilaktyczne właściwości produktów spożywczych - wśród których znajduje się zielona herbata.
- Reklama
Dieta w hipertrójglicerydemii
Hipertrójglicerydemia jest stanem zaburzenia gospodarki lipidowej, występuje w przypadku podwyższenia stężenia trójglicerydów w osoczu krwi. W badaniach biochemicznych norma dla trójglicerydów wynosi 150 mg/dl. Podwyższenie stężenia trójglicerydów powyżej zalecaną normę predysponuje do rozwoju miażdżycy. Przewlekła hipertrójglicerydemia może przyczynić się od rozwoju ostrego zapalenia trzustki.
Czynniki rozwoju miażdżycy
Miażdżyca jest stanem chorobowym o charakterze przewlekłym. Jest chorobą obejmującą tętnice. U jej podstaw leżą strukturalne jak również czynnościowe uszkodzenia śródbłonka naczyń krwionośnych. Zaburzenia spowodowane są gromadzeniem i odkładaniem się lipoprotein o małej gęstości LDL, komórek piankowatych i cholesterolu. Zmiany miażdżycowe obejmują zwykle aortę, tętnice wieńcowe, szyjne oraz kończyn dolnych. W wyniku pojawiających się zmian podchodzi do zgrubienia ścian naczyń oraz zaniku ich elastyczności. Istotnym elementem zapobiegania arteriosklerozie jest prawidłowo zbilansowana dieta. Zatem jakie czynniki żywieniowe przyczyniają się do rozwoju miażdżycy?Główne błędy żywieniowe, które przyczyniają się do rozwoju choroby:Nadmierna podaż energii z pożywieniem, zbyt kaloryczne posiłki;Wysokie spożycie tłuszczów, w tym tłuszczów nasyconych pochodzenia zwierzęcego i cholesterolu, których źródłem są m.in.: podroby (wątróbka, nerki, serce, ozorki), wieprzowina, pasztet, salami, bekon, baleron, smalec, masło, śmietana;Zbyt niskie spożycie produktów będących źródłem błonnika pokarmowego (pełnoziarniste produkty zbożowe, kasze, warzywa, owoce);Niska podaż produktów bogatych w witaminy: A, C, E, B6, B12 i składników mineralnych: Mg, Ca, K;Duże spożycie słodyczy i produktów wysokosłodzonych;Spożywanie nadmiernej ilości soli, przekraczające zalecaną dawkę do 5 g (1 płaska łyżeczka)Nadmierne spożycie potraw smażonych, wysoko przetworzonych oraz alkoholuPrzedstawione błędy żywieniowe sprawiają, iż warto przeanalizować swoje nawyki żywieniowe. Zastanowić się czy popełniamy ukazane błędy i poprzez niewłaściwy sposób żywienia narażamy się na rozwój miażdżycy.
Paradoks otyłości
Ostatnio naukowcy coraz bardziej interesują się wpływem masy ciała na długość życia populacji ogólnej i osób z problemami kardiologicznymi. Wynika to z kontrowersyjnych wyników badań obserwacyjnych, gdyż niektóre wskazują na zwiększone ryzyko zgonów z powodu otyłości lub na brak wpływu, inne z kolei sugerują na działanie protekcyjne, które zapewnia lepszą prognozę na przeżycie.
Leczenie nadciśnienia u osób starszych
Osoby w podeszłym wieku bardzo często borykają się z problemem nadciśnienia tętniczego. Problem ten bardzo często współistnieje z innymi chorobami takimi jak: niewydolność nerek czy cukrzyca.
Żywienie w chorobie niedokrwiennej mięśnia sercowego
Choroba niedokrwienna mięśnia sercowego polega na upośledzonym, zaburzonym ukrwieniu mięśnia sercowego, wynikającym ze zmniejszenia średnicy naczyń odżywiających serce-naczyń wieńcowych. Następstwem tego może być niedotlenienie mięśnia sercowego. Przyczynami schorzenia są m.in.: powstające w naczyniach wieńcowych zmiany miażdżycowe, przerost mięśnia sercowego, nadciśnienie tętnicze, wody serca.Zalecenia żywieniowe:Zachowanie należnej masy ciała w przedziale BMI 20-24,99 kg/m2,Spożywanie 5-6 małych objętościowo posiłków w ciągu dnia,Ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych (pochodzenia zwierzęcego), zastąpienie ich jedno i wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (oleje roślinne, ryby morskie, orzechy).Ograniczenie konsumpcji produktów bogatych w cholesterol: żółtko jaj, podroby, tłuste mięsa.Źródła białka: ryby, kurczak, indyk, cielęcina, królik, niskotłuszczowe produkty mleczne.Węglowodany powinny pochodzić z: kasz, makronów, pieczywa, owoców i warzyw.Zapewnienie co najmniej 5 porcji warzyw i owoców, które są źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego.Ograniczenie spożycia soli poniżej 5 g/ dzień i produktów zawierających spore ilości soli (produkty marynowane, konserwowe, wysoko przetworzone, słone paluszki, krakersy).Zalecane techniki kulinarne: gotowanie w wodzie, na parze, pod ciśnieniem, duszenie, pieczenie bez obsmażania.
Karczochy i ich wpływ na gospodarkę tłuszczową
Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus) uprawiany był już w starożytnym Rzymie i Grecji, gdzie doceniano jego właściwości poprawiające trawienie. Z upływem lat roślina rozpowszechniła się na obszarach basenu Morza Śródziemnego (Włochy, Francja, Hiszpania) oraz w Ameryce Północnej.
- Reklama
Likopen - karotenoid zmniejszający ryzyko zawału mięśnia sercowego
Likopen jest związkiem należącym do rodziny karotenoidów - naturalnych przeciwutleniaczy. Nadaje warzywom i owocom czerwoną barwę. Wykazuje udowodnione działanie w zmniejszaniu ryzyka rozwoju nowotworów, chroni również przed chorobami serca.
Żywienie w miażdżycy
Miażdżyca (Atherosclerosis) jest chorobą obejmującą tętnice. Istota choroby polega na odkładaniu się w wewnętrznej błonie naczynia tętniczego cholesterolu, jego estrów oraz lipidów. W wyniku tego dochodzi to tworzenia się blaszek miażdżycowych. Rozrost tkanki łącznej z powstaniem ognisk, rozmiękanie i zwapnienie, prowadzi do zgrubienia ściany tętnic, zwężenia jej światła co utrudnia prawidłowy przepływ krwi. Choroba rozwija się przez długie lata nie dając żadnych objawów, jednak z czasem stanowi poważne zagrożenie dla życia człowieka. Ważną rolę w leczeniu miażdżycy odgrywa prawidłowo zbilansowana dieta.
Przyczyny i objawy niedokrwistości serca
Niedokrwistość serca, inaczej choroba niedokrwienna to nic innego jak zespół różnych objawów, które spowodowane są niedokrwieniem mięśnia sercowego. Schorzenie to dotyka nie tylko osoby dorosłe oraz starsze ale także dzieci a nawet noworodki. Objawy, które mu towarzyszą spowodowane są zaburzeniem równowagi pomiędzy ilością dostarczanego przez krew do serca tlenu a jego zapotrzebowaniem na ten pierwiastek. Choroba niedokrwienna, zawsze wymaga leczenia. W przeciwnym razie niesie ze sobą bardzo poważne konsekwencje.Może doprowadzić do upośledzenia sprawności, problemów z wykonywaniem prostych codziennych czynności, zawału serca a także przedwczesnej śmierci. Szybka diagnoza choroby niedokrwiennej, włączenie stosownego leczenia, stosowanie się do zaleceń kardiologa oraz zmiana nawyków życiowych dają szanse pacjentowi na normalne i samodzielne funkcjonowanie w życiu codziennym.Jakie są przyczyny choroby niedokrwiennej serca? Jakie są objawy niedokrwistości serca? Co zrobić by nie doprowadzić do rozwoju tego schorzenia?
Miażdżyca i zabieg endarterektomii tętnic szyjnych
Miażdżyca obejmuje średnie oraz duże naczynia tętnicze. To w nich dochodzi do odkładania się z każdym dniem coraz większej ilości lipidów, kolagenu oraz złogów wapnia, co prowadzi do ograniczonego przepływu w naczyniu.
Patogenetyczny proces rozwoju miażdżycy
Miażdżyca jest schorzeniem dotykającym tętnice elastyczne oraz długie tętnice mięśniowe, które zaatakowane chorobą wykazują w swojej budowie znaczne pogrubienie błony wewnętrznej co jest wynikiem odkładającego się cholesterolu oraz zmian włóknisto- rozplemowych.
Kwasy tłuszczowe w diecie
Zgodnie z raportem Światowej Organizacji Zdrowia i Organizacji ds. Żywności i Rolnictwa, opublikowanym w 2002 roku, bezsporny pozostaje wpływ diety na rozwój chorób serca i układu krążenia.
Czy leki na refluks i chorobę wrzodową zwiększają ryzyko zawału?
Coraz więcej badań wskazuje na to, że leki zażywane długotrwale przez pacjentów z chorobą wrzodową (żołądka czy dwunastnicy), refluksem, zgagą oraz innymi dolegliwościami ze strony górnego odcinak przewodu pokarmowego mogą prowadzić do zwiększenia ryzyka zawału.
Polacy-zawałowcy, czyli parę słów o prewencji zawałów serca w Polsce
Choroby serca uznawane są za jeden z głównych problemów zdrowotnych, dotykających mieszkańców Polski. W 2009 roku, prawie połowa zgonów odnotowanych w Polsce, nastąpiła na skutek wystąpienia chorób serca. Wg firmy konsultingowej KPGM, coroczna diagnostyka i terapia wynosi nawet 15,3 mld PLN, hospitalizacja 7,5 mld PLN, opieka ambulatoryjna blisko 3,7 mld PLN .
Anomalie tętnic wieńcowych
Do podstawowych anomalii tętnic wieńcowych zaliczamy ektopowe odejście lewej lub prawej tętnicy z przeciwległej zatoki wieńcowej, odejście lewej tętnicy wieńcowej od tętnicy płucnej oraz wrodzone wieńcowe przetoki tętniczo-żylne.
Jak rozpoznać wczesne objawy zawału serca?
Zawał oznacza martwicę narządu lub tkanki wywołaną niedokrwieniem. W zależności od miejsca niedokrwienia, wyróżnia się zawał tkanki mózgowej (udar niedokrwienny mózgu), płuca lub serca.O zawale serca mówimy wtedy, gdy niedokrwienie w tym narządzie trwa co najmniej 20 minut. Po tym czasie dochodzi do śmierci niektórych komórek mięśnia sercowego. Z kolei po 3-6 godzinach od wystąpienia zawału z jednoczesnym brakiem interwencji medycznej, „umierają” wszystkie miocyty serca. Zjawisko to można bezpośrednio zaobserwować podczas badania histologicznego.Podstawowym objawem zawału serca jest ból, analogiczny do tego, jaki towarzyszy stabilnej chorobie wieńcowej, z tym zastrzeżeniem, że w pierwszym przypadku, ból nie ustępuje w ciągu 5 minut od zaniku działania wywołujących go czynników, czy po podaniu jednej dawki (0,4 mg nitrogliceryny) podjęzykowo.