Profilaktyczne właściwości zielonej herbaty w chorobie wieńcowej

Choroba wieńcowa, zwana inaczej chorobą niedokrwienną serca, związana jest z niedokrwieniem mięśnia sercowego. Przyczyną niedokrwienia jest zmniejszanie rezerw wieńcowych najczęściej w skutek miażdżycorodnych przewężeń tętnic wiecowych. W zapobieganiu chorobie wieńcowej ważna jest modyfikacja stylu życia oraz zwrócenie uwagi na profilaktyczne właściwości produktów spożywczych - wśród których znajduje się zielona herbata.
Jakie profilaktyczne właściwości wykazuje zielona herbata?
Zielona herbata jest najstarszą, ze wszystkich herbat. Tradycyjnie pito herbatę w celu poprawy przepływu krwi, odporności na choroby oraz usunięcia toksyn. Liczne badania doświadczalne i epidemiologiczne potwierdziły szeroke i wielokierunkowe działanie zielonej herbaty. Dzięki nim wykazano właściwości chemoprewencyjne, przeciwzapalne, neuroochronne, przeciwmiażdżcowe i przeciwnadciśnieniowe.
Skład zielonej herbaty jest dobrze znany. Zielona herbata zawiera ok 4 tys. aktywnych biologicznie związków, z czego 1/3 stanowią polifenole. Herbata stanowi najlepsze źródło katechin, flawanoli. Główną katechiną w zielonej herbacie jest galusan epigalokatechiny (EGCG), stanowiący 10% suchej masy. Katechiny działają jako przeciwutleniacze. Neutralizują reaktywne formy rodników tlenowych, ponadtlenkowych, ochraniają różne frakcje cholesterolu, zwłaszcza LDL przed utlenieniem, które leży u podstaw rozwoju miażdżycy. Kolejnymi związkami aktywnymi biologicznie znajdującymi się w zielonej herbacie są flawanole wśród, których wyróżniamy: kwercetynę, kemferol, rutynę, kwas kawowy. Flawanole charakteryzują się bardzo silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi. Udowodniono, że ich działanie jest 20 razy większe niż witaminy C, związki w skuteczny sposób zmiatają wolne rodniki, zapobiegając oksydacji lipoprotein.
Związki zawarte w zielonej herbacie wykazują głównie działanie antyangiogenne, dzięki czemu wykazują korzyści w zapobieganiu chorobie niedokrwiennej mięśnia sercowego u podłoża patologii, której znajdują się zmiany miażdżycowe.
Regularne picie świeżo parzonej zielonej herbaty w ilości 3 filiżanek dziennie korzystnie wpływa na zapobieganie chorobom układu sercowo-naczyniowego.
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- 1.Małgorzata Maciążek-Jurczyk M., Maliszewska M, Szkudlarek-Haśnik A., Sułkowska A.: Działanie profilaktyczne zielonej herbaty w chorobie wieńcowej, Postępy Fitoterapii 1/2011.
2.Beliveau R., Gingras D.: Dieta w walce z rakiem. Profilaktyka i wspomaganie w terapii przez odżywianie. Wydawnictwo DELTA.