Hipotensyjne właściwości selera

Już w starożytnej Grecji i Rzymie hodowano seler, najpierw jako roślinę ozdobną. Mieszkańcy wierzyli, że korzenie selera przynoszą szczęście, zapewnią im zdrowie, doskonałą kondycje i urodę. W krajach azjatyckich od 200 roku p.n.e. jest stosowany jako lekarstwo na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.
Seler (Apium L.) jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B: B1, B2,B5, B6, B9, PP, witaminy K, C i E, beta karotenu. Stanowi bogactwo składników mineralnych: miedzi, manganu, cynku, fosforu, magnezu, potasu, żelaza oraz wapnia. W porównaniu z innymi warzywami zawiera większe ilości sodu, pomimo to wykazuje działanie hipotensyjne.
Jest doskonałym warzywem na różnego rodzaju schorzenia. Od problemów skórnych po infekcje układu moczowego. Wykazuje działanie hamujące rozrost raka piersi, dzięki apigeninie- substancji z grupy flawonoidów. Pozytywnie wpływa na leczenie ciśnienia tętniczego i obniżenie złego cholesterolu frakcji LDL.
W eksperymentach przeprowadzonych na zwierzętach odnotowano, że roślina obniża ciśnienie tętnicze krwi o 12% do 14% w ciągu kilku tygodni regularnego podawania. Dodatkowo redukuje stężenie cholesterolu o około 14%. Badacze z Niemiec i Chin dowiedli, że olejek aromatyczny z selera naciowego posiada korzystne właściwości, które wpływają uspokajająco na centralny układ nerwowy. Kolejne badania wskazały, że olej z nasion selera jest skuteczny w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi. Seler prozdrowotne właściwości uzyskał dzięki wysokiemu stężeniu 3-butylftalidy. Naukowcy z Medical Center na Uniwersytecie w Chicago opisali ją jako substancję obniżającą ciśnienie.
Mechanizm obniżenia ciśnienia polega na tym, iż 3- butylftalida wykazuje działanie wygładzające i rozprężające ściany naczyń krwionośnych, ponadto oczyszcza krew z toksyn. Hipotensyjne właściwości wykazują głównie selery liściaste. W przeglądzie literatury można znaleźć przykład 62 letniego mężczyzny z nadciśnieniem, który regularnie, przez dwa tygodnie spożywał łodygi selera. Parametry ciśnienia z 158/96 obniżyły się do wartości 118/92.
Przedstawione dowody sugerują, że warto włączyć seler do codziennej diety, wykorzystać jego właściwości, dostarczając sobie tym samym witamin i składników mineralnych.
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- 1. Diamond S.: Wzmacniamy serce naturalnie. Flawonoidy-naturalny lek nasercowy, Fundacja Źródła Życia, 2015.
2. Wieczorek- Chełmińska Z.: Żywienie w chorobach serca, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.
3. Wieczorek- Chełmińska Z.: Żywienie w nadciśnieniu tętniczym, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.