Zaloguj
Reklama

Spożywanie kwasów z grupy omega-3 zmniejsza ryzyko arytmii serca

Autorzy: Anna Pyka
Spożywanie kwasów z grupy omega-3 zmniejsza ryzyko arytmii serca
Fot. ojoimages
(0)

Osoby z najwyższym poziomem omega-3 we krwi, były o 30 procent mniej narażone na wystąpienie migotania przedsionków lub nieregularnego bicia serca, niż osoby z niższym poziomem kwasu tłuszczowego.

Reklama

 

Omega-3 można znaleźć w produktach spożywczych, takich jak ryby, orzechy i jaja. Mogą być też przyjmowane w formie suplementów.

Jest to szczególnie ważne w dzisiejszych czasach, gdy dieta składa się z szybkich dań i przeważa “siedzący” tryb życia. Jest to jeden z podstawowych powodów problemów zdrowotnych związanych z sercem i układem krwionośnym.

Badacze stwierdzili, że szczególnie kwas DHA z grupy omega-3, obniża ryzyko migotania przedsionków o 23 procent.

Zaleca się spożywanie ryb co najmniej dwa razy w tygodniu. Badania nie zmieniają tych wytycznych, ale naukowcy mają nadzieję, że będą większą motywacją, aby ich przestrzegać.
Piśmiennictwo

Źródło tekstu:

  • Health News

Kategorie ICD:


Reklama
(0)
Komentarze