Zaloguj
Reklama

Sól a choroby układu krążenia

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Jarosz M., Respondek W.: Nadciśnienie tętnicze, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006.

Sól a choroby układu krążenia
Fot. medforum
(0)

Wiele badań epidemiologicznych wykazało, że zwiększone spożycie sodu przyczynia się do wzrostu zachorowania i śmiertelności z powodu chorób układu krążenia.

Reklama

Badanie INTERSALT potwierdziło, że częstość występowania nadciśnienia tętniczego jest wyższa w krajach, gdzie spożycie soli jest wysokie (14,6-26,3 g/dobę) w porównaniu do spożycia soli w granicach 11,7-14,6 g/dobę.
Analizy badań wykazały, że zwiększona konsumpcja soli wiąże się z wyższym ryzykiem wystąpienia udaru mózgu, włóknieniem mięśnia sercowego i zwiększeniem lewej komory serca, przy czym związek ten był niezależny od masy ciała i ciśnienia tętniczego. Należy jednak zaznaczyć, że nie wszystkie osoby w jednakowy sposób reagują na zwiększone spożycie soli.

Opublikowane w 2014 roku wspólne stanowisko 11 brytyjskich towarzystw dotyczące aspektów zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym zaleca: ograniczenie spożycia soli.

Reklama
(0)
Komentarze