Zaloguj
Reklama

Selen-obrońca serca

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • 1. Carper J.: Zdrowe serce. Jak zapobiegać chorobom serca i leczyć je za pomocą diety i suplementów, Wydawnictwo Vesper, Poznań 2010.
    2. Jarosz M.: Normy żywienia dla populacji polskiej - nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012.

Selen-obrońca serca
Fot. medforum
(0)

Selen jest pierwiastkiem śladowym, zapewniającym prawidłowe funkcjonowanie organizmu, którego niedobór prowadzi do zaburzenia homeostazy.

Reklama

Wpływa na zwiększenie odporności organizmu. Jest składnikiem enzymów oksydoredukcyjnych, bierze udział w procesach metabolicznych. Wchodzi w skład enzymu-peroksydazy glutationowej, której zadaniem jest ochrona błony komórkowej przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Niedobór selenu przyczynia się do zwiększonej śmiertelności z powodu chorób nowotworowych i układu krążenia. Zalecane dzienne spożycie selenu dla kobiet i mężczyzn wynosi 55 µg.

Badania wykazały, że u osób z niskim poziomem selenu ryzyko zgonu z powodu chorób serca wzrasta trzykrotnie w porównaniu do osób z prawidłowym poziomem. Selen blokuje oksydację cholesterolu frakcji LDL, dzięki czemu zapobiega niedrożności tętnic. Chroni naczynia krwionośne, zapobiega agregacji płytek krwi, dzięki czemu nie dopuszcza do powstawania zakrzepów oraz ochrania serce przed infekcjami wirusowymi. 

Źródła selenu w żywności: podroby, skorupiaki, ryby, mleko, jaja, czosnek, grzyby, suche nasiona roślin strączkowych.

Reklama
(0)
Komentarze