Zaloguj
Reklama

Roślinnego pochodzenia resweratrol a ciśnienie tętnicze

Roślinnego pochodzenia resweratrol a ciśnienie tętnicze
Fot. Shutterstock
(0)

Resweratrol jest organicznym związkiem chemicznym, w który bogate są m.in. winogrona, orzechy, jagody czy czerwone wino. Substancja ta znana jest z tego, że może ona spowalniać tempo starzenia się komórek nerwowych czy zmniejszyć ryzyko nowotworów. Wspomina się również i o wpływie resweratrolu na poziom ciśnienia tętniczego – zagadnieniem tym zajmowali się specjaliści z brytyjskiego King's College London i przyznać trzeba, że doszli oni do dość intrygujących wniosków.

Reklama

Biorąc pod uwagę to, jakie efekty może wywierać resweratrol, podejrzewano, że biorą się one z antyoksydacyjnych właściwości tej substancji. W jakim jednak dokładnie mechanizmie środek ten miałby korzystnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy – to dotychczas do końca jasne nie było, w związku z czym naukowcy z Wielkiej Brytanii postanowili bliżej przyjrzeć się temu zagadnieniu.

Swoje badania naukowcy prowadzili na myszach, u których wyindukowano nadciśnienie tętnicze. Przez 15 dni dokonywano u zwierząt regularnych pomiarów wartości ciśnienia tętniczego krwi – część gryzoni otrzymywała w tym czasie standardową dietę, innym zaś podawano pożywienie wzbogacone o resweratrol.

Po upływie wspomnianego wyżej czasu zauważono, że u tych myszy, których dieta była wzbogacona o resweratrol, doszło do spadku wartości ciśnienia tętniczego krwi o 20 mmHg. Nie to jednak było najbardziej intrygujące – okazało się bowiem, że u gryzoni dochodziło także i do relaksacji ścian ich naczyń krwionośnych, co z kolei zachodziło dzięki… oksydacji pewnego specyficznego białka.

Powyżej wspomniana obserwacja była intrygująca przede wszystkim z tego powodu, że oksydanty ogólnie traktowane są jako szkodliwe substancje, a do tego resweratrol uznawany był przecież za antyoksydant. Odkrycia uczonych wymagają jeszcze oczywiście przeprowadzenia dodatkowych badań, aby w pełni zrozumiany został mechanizm działania resweratrolu. W każdym jednak razie już teraz widać, że o procesach oksydacji i antyoksydacji i ich znaczenia dla ludzkiego zdrowia medycyna nie wie jeszcze wszystkiego.

Piśmiennictwo
Reklama
(0)
Komentarze