Zaloguj
Reklama

Prozdrowotne właściwości szarłatu

Autorzy: Monika Toczek
Prozdrowotne właściwości szarłatu
Fot. ojoimages
(0)

Szarłat nazwany w Polsce amarantusem, zbożem XXI wieku,  pochodzi z Ameryki Południowej. Znany jest od 4000 lat p.n.e. Rozpowszechniony jest na całym świecie. W Polsce najbardziej popularny jest Amaranthus cruentus. Amarantus podobnie jak ryż biały, brązowy, kukurydza, gryka, jęczmień, proso zaliczany jest do zbóż bezglutenowych, które polecane są osobom z celiakią oraz nietolerancją glutenu.

Reklama

Nasiona szarłatu charakteryzują się wysoką wartością odżywczą w porównaniu do innych zbóż. Głównym składnikiem nasion jest białko o pełnym składzie aminokwasowym, gdyż zawiera aminokwasy egzogenne. Zawartość białka waha się w granicach 16-20%. Amarantus zawiera inhibitory trypsyny zwiększające przepływ żółci do dwunastnicy, co stymuluje przemianę cholesterolu LDL w wątrobie dzięki temu przyczynia się do spadku stężenia cholesterolu w osoczu krwi. Szarłat jest cennym źródłem witamin i składników mineralnych: głównie wapnia, magnezu, potasu, fosforu, kobaltu, jodu. Stanowi również doskonałe źródło żelaza - 100g nasion zawiera 8,3 mg pierwiastka. Ponadto obfituje w mangan, nikiel, chrom, cynk, miedź i selen. Nasiona są również bogactwem antyoksydantów, przede wszystkim flawonoidów, karotenoidów, beta karotenu oraz skwalenu. Jest to substancja o właściwościach przeciwutleniających, występująca w tłuszczu szarłatu. Związek odpowiedzialny jest za regulowanie poziomu cholesterolu-hamuje jelitowe wchłanianie kwasów tłuszczowych i cholesterolu, które są znacznie szybciej wydalane z organizmu. Dzięki czemu jest rośliną wykazującą właściwości profilaktyczne w zapobieganiu chorobom układu krążenia. Dodatkowo, wspomaga detoksykację organizmu, aktywuję i przedłuża życie komórek. Szarłat obfituje w skrobię. Ze względu na niewielki rozmiar ziaren, nasiona powodują szybkie podwyższenie poziomu glukozy we krwi, z tego względu należy zwracać szczególną  ostrożność na stosowanie produktów z amarantusa u osób z cukrzycą. 

Z nasion szarłatu otrzymuje się: mąkę, kaszę, płatki, kleiki, popping. Mąka wykorzystywana jest do wypieku chleba bezglutenowego, jak również dodawana jest do chleba tradycyjnego, polepszając miękisz pieczywa, objętość i wartość odżywczą produktów. W celu urozmaicenia diety, wprowadzenia do niej nowych produktów warto zastanowić się nad zakupem produktów spożywczych przygotowywanych z nasion szarłatu - amarantusa. 

Piśmiennictwo

Źródło tekstu:

  • 1. Szwejkowska B., Bielecki S.: Wartość prozdrowotna nasion szarłatu; Postępy Fitoterapii 4/2012.
    2. Wieczorek- Chełmińska Z.: Żywienie w chorobach serca, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.

Reklama
(0)
Komentarze