Zaloguj
Reklama

Niedobór jednego z białek może sprzyjać niealkoholowemu stłuszczeniu wątroby

Niedobór jednego z białek może sprzyjać niealkoholowemu stłuszczeniu wątroby
Fot. Panthermedia
(0)

Nadmiar tłuszczu w diecie sprzyja zarówno schorzeniom dotyczącym serca, jak i wątroby. W przypadku drugiego z wymienionych narządów przez tłuszcze dochodzić może do m.in. do niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Naukowcy z Barcelony zajmowali się tym właśnie problemem i udało się im wysnuć wnioski dotyczące tego, u kogo może istnieć zwiększone ryzyko wystąpienia niealkoholowego stłuszczenia wątroby.

Reklama

Powszechnie za przyczynę marskości wątroby uznaje się przede wszystkim nadużywanie alkoholu. W rzeczywistości wcale jednak tak nie jest – do tego stanu doprowadzić może także stłuszczenie wątroby. Dokładny patomechanizm stłuszczenia wątroby do dziś nie jest jasny. Zauważalne jest, że częściej występuje ono u osób otyłych czy u pacjentów chorujących na cukrzycę, stłuszczenie wątroby występuje jednak również u tych pacjentów, u których... nie istnieją zaburzenia lipidowe.

Problemowi niealkoholowego stłuszczenia wątroby postanowili się przyjrzeć medycy z Barcelony. Skupili się oni na funkcji pewnego genu, którego produkt białkowy zaangażowany jest w przemiany tłuszczów zachodzące w wątrobie.

Niska ekspresja białka CPEB4 zwiększa ryzyko niealkoholowego stłuszczenia wątroby?

Białko CPEB4 bierze udział w przemianach, do których dochodzi w obrębie retikulum endoplazmatycznego w komórkach wątroby. W sytuacji, kiedy struktury te muszą wzmóc swoją czynność – np. w momencie działania czynników stresowych na hepatocyty (takim czynnikiem dla tych komórek może być np. konieczność przemiany większej ilości związków tłuszczowych) – w prawidłowych warunkach dochodzi do zwiększonego uwalniania białka CPEB4, co ma pozwolić na utrzymanie równowagi w obrębie retikulum endoplazmatycznego.

Specjaliści z Barcelony badania prowadzili na myszach, u których ekspresja genu CPEB4 była niska. Okazało się, że u takich gryzoni do niealkoholowego stłuszczenia wątroby dochodziło wraz z procesami starzenia się. Oprócz tego w populacji myszy z niską ekspresją genu CPEB4, którym podawano wysokotłuszczową dietę, stłuszczenie przybierało poważniejszy stopień niż wśród gryzoni z normalną dietą.

Odkrycia z Barcelony to na razie pewna wskazówka. Dzięki nim – jeżeli u ludzi odkryte zostaną analogiczne zależności – zapobiegać można by rozwojowi niealkoholowego stłuszczenia wątroby u pacjentów. W tym celu można by osobom z niską ekspresją CPEB4 jeszcze przed rozwojem choroby proponować chociażby ograniczenie spożywania tłuszczów.

Piśmiennictwo
Reklama
(0)
Komentarze