Zaloguj
Reklama

Marchew a zawał

Autorzy: Monika Toczek-dietetyk
Marchew a zawał
Fot. medforum
(0)

Właściwości inotropowe (zapobiegające niewydolności krążenia) korzeni marchwi ogrodowej znane są od ponad 20 lat. Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazują, że marchew wpływa na pracę zagrożonego zawałem mięśnia sercowego. 

Reklama

Badanie polegało na podawaniu szczurom wodnego wyciągu z korzeni marchwi. Po siedmiodniowym podawaniu preparatu zaobserwowano, że wyciąg wykazał działanie inotropowe, spowodowane ono było obniżeniem aktywności ATP-azy sodowo-potasowej, ATP-azy magnezowej i wzrostem ATP-azy wapniowej. Dodatkowo wyciąg wykazywał u zwierząt działanie zapobiegawcze przez rozwojem zawału mięśnia sercowego. Obniżył aktywność transaminazy asparginianowej, transaminazy alaninowej, peroksydazy lipidowej i dehydrogenazy mleczanowej. U ludzi jak do tej pory nie przeprowadzono tego typy badań, jednak faktem jest, że marchewka wykazuje korzystne właściwości na układ krążenia, dlatego warto ją spożywać jak najczęściej w postaci surowej.

Piśmiennictwo

Źródło tekstu:

  • 1. Muralidheran P., Balamurugan G., Kumar P.: Inotropic and cardioprotective effects of Dancus carota L. on isoproterenol – induced myocardial infarction. Bangladesh J. Pharmacol. 2008; 3, 74-79.

Reklama
(0)
Komentarze