Zaloguj
Reklama

Likopen - karotenoid zmniejszający ryzyko zawału mięśnia sercowego

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • 1.Carper J.: Zdrowe serce. Jak zapobiegać chorobom serca i leczyć je za pomocą diety i suplementów, Wydawnictwo Vesper, Poznań 2010.

Likopen - karotenoid zmniejszający ryzyko zawału mięśnia sercowego
Fot. medforum
(0)

Likopen jest związkiem należącym do rodziny karotenoidów - naturalnych przeciwutleniaczy. Nadaje warzywom i owocom czerwoną barwę. Wykazuje udowodnione działanie w zmniejszaniu ryzyka rozwoju nowotworów, chroni również przed chorobami serca.

Reklama

Badania przeprowadzone przez naukowców z University of North Carolina sugerują, że spożywanie produktów bogatych w likopen (głównie pomidorów), zapobiega dysfunkcjom układu sercowo-naczyniowego. Jak wynika z badań przeprowadzonych wśród europejskich mężczyzn, karotenoid zmniejsza o połowę ryzyko wystąpienia zawału serca. Likopen reguluje funkcje śródbłonka, powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych.

Źródła likopenu w diecie

Likopen zawierają pomidory oraz przetwory pomidorowe: ketchup, koncentrat, sos, pasta pomidorowa oraz grejpfrut czerwony, gujawa, dzika róża. Najbogatszym źródłem likopenu są potrawy przygotowane z duszonych i gotowanych pomidorów, z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu, dzięki któremu związek jest lepiej wchłaniany. 

Reklama
(0)
Komentarze