Zaloguj
Reklama

Kwasy omega-3 jako ochrona serca po zawale

Kwasy omega-3 jako ochrona serca po zawale
Fot. panthermedia
(0)

Choroby serca i układu krążenia są bardzo szeroko rozpowszechnione w społeczeństwie, stanowiąc jednocześnie jedną z głównych przyczyn zgonów na świecie. Przebyty zawał serca obliguje do zmiany stylu życia i wprowadzenia do diety nienasyconych kwasów tłuszczowych, których zdolności i właściwości wpływają pozytywnie na pracę serca i jego funkcjonowanie. Z racji tego, że nasz organizm nie posiada zdolności do samodzielnej ich syntezy, konieczne jest dostarczanie ich wraz ze spożytym pokarmem.

Reklama

Tłuszcze, jakie dostarczamy naszemu organizmowi wraz z pożywieniem, są najbardziej skondensowanym źródłem energii. To właśnie one stanowią środowisko, w jakim rozpuszczają się witaminy. Wśród tłuszczy dostarczanych w spożywanym jedzeniu znajdują się wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których swoiste biologiczne działanie wykazują głównie 2 frakcje – omega-3 oraz omega-6. Nasz organizm sam nie potrafi syntezować tego rodzaju substancji, co wynika z braku układów enzymatycznych, które byłyby w stanie wprowadzić podwójne wiązania w pozycjach n-3 oraz n-6, niemniej posiadamy zdolność do ich przebudowy. Jest to główny powód, dla którego konieczne jest dostarczanie nienasyconych kwasów tłuszczowych wraz z dietą [1].

Zawał mięśnia sercowego określić można jako martwicę tego narządu lub tkanki, która wywołana jest niedokrwieniem – w przypadku serca mechanizm ten polega na zaprzestaniu prawidłowego kurczenia się komórek. Im dłużej tętnica pozostaje zamknięta, tym większy obszar mięśnia sercowego obumiera, a konsekwencje są groźniejsze i bardziej poważne. W American College of Cardiology w San Diego zaprezentowano wyniki randomizowanego, kontrolowanego badania, którego przedmiotem był wpływ kwasów omega-3 i omega-6 na stan pozawałowy u pacjentów. W wyniku obserwacji 2 grup, z których pierwsza przyjmowała placebo, a druga 4 gramy w/w kwasów tłuszczowych 3 razy dziennie przez okres 6 miesięcy, sformułowano wnioski na podstawie badań czynności serca. U grupy przyjmującej nienasycone kwasy tłuszczowe zaobserwowano zarówno poprawę czynności pracy serca oraz oznaki mniejszego zwłóknienia. Postawiono więc tezę, że przyjmowanie dużych dawek kwasów omega-3 i -6 po przebytym zawale może wpływać pozytywnie na pracę mięśnia sercowego [2].

Powyższe obserwacje potwierdza wiedza naukowa oraz inne badania – kwasy omega-3 i omega-6 posiadają aktywne cząsteczki, które mają zdolności do modyfikacji szeregu szlaków wewnątrzkomórkowych, przez które przekazywane są sygnały. Mają one znaczący wpływ na funkcjonowanie mitochondriów, metabolizmu lipidów, jak również zdolność do zmniejszania odczynu zapalnego. Te właśnie właściwości są powodem, dla którego nienasycone kwasy tłuszczowe wykorzystywane są do profilaktyki i leczenia chorób układu krążenia oraz schorzeń sercowo-naczyniowych [3].

Piśmiennictwo

Źródło tekstu:

  • [1] E. Materac, Z. Marczyński, K. H. Bodek: Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka. „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2013, nr 2, s. 225-233.
    [2] Kwasy omega-3 chronią serce po przebytym zawale. „Aktywność zdrowie i uroda” 2015/02, nr 3, s. 40-41.
    [3] M. Duda: Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 jako modulatory wewnątrzkomórkowych szlaków przekazywania sygnałów. „Postępy Biochemii” 2012, nr 58(2), s. 149-154.

Kategorie ICD:


Reklama
(0)
Komentarze