Zaloguj
Reklama

Jaja chronią serce

Autorzy: Puls Medycyny, 26 kwietnia 2013
Jaja chronią serce
Fot. medforum
(5)

Badania przeprowadzone przez naukowców z Yale University dowodzą, że obecność jajek w diecie jest korzystne dla serca – nawet u osób z istniejącą chorobą niedokrwienną.

Reklama

Wśród uczestników badania, którzy codziennie spożywali na śniadanie dwa jaja, nie odnotowano wzrostu stężenia złego cholesterolu i ciśnienia krwi, masy ciała ani funkcji śródbłonka.

Z kolei inne badania sugerują, że codzienne spożywanie jajek może mieć korzystny wpływ na funkcję i skład cholesteroli HDL u osób dorosłych z zespołem metabolicznym. Testy przeprowadzone na Uniwersytecie Connecticut polegały na obserwacji osób, które stosując dietę z ograniczeniem węglowodanów jednocześnie spożywały trzy jajka dziennie. Po 12 tygodniach obserwowano u nich poprawę składu i skuteczności HDL.

Piśmiennictwo
Reklama
(5)
Komentarze